Videospeler inladen...

Van "glorieuze dageraad" tot "wat nu?": dit schrijven de Britse kranten over de brexit "the day after"

De Britse kranten staan uiteraard volop in het teken van de brexit, die sinds middernacht officieel een feit is. Sommige pakken uit met triomfantelijke koppen over een "glorieus" afscheid van de EU, bij andere overheerst vooral de vraag "wat nu?". Ook de eerste besmetting in het Verenigd Koninkrijk met het nieuwe coronavirus krijgt aandacht op de voorpagina's.

"De dag waarop we afscheid namen", is de kop van The Guardian. "De natie is even verdeeld op de dag van het vertrek als op de dag van de beslissing om te vertrekken", staat te lezen op de voorpagina.

The Times houdt het zakelijk op "Vaarwel aan de EU". "Een pagina is omgeslagen en een nieuw hoofdstuk is begonnen."

"Bouw nu het Groot-Brittannië dat ons beloofd is", kopt The Daily Mirror. Een duidelijke waarschuwing aan het adres van premier Boris Johnson.

The Daily Express, uitgesproken pro-brexit, is triomfantelijk en heeft het over een "glorieus nieuw Groot-Brittannië" dat is opgestaan.

"Make love not war" wordt voor de gelegenheid "Make leave not war" bij The Sun. Ze verwijzen daarmee naar de speech van premier Johnson, die zei dat hij van de brexit een succes wil maken en dat hij het land weer bijeen wil brengen.

The Daily Telegraph blikt in de eerste plaats vooruit naar de gesprekken over een nieuwe handelsovereenkomst. "Johnson voert de druk op de EU op", zo luidt het.

De kranthoudt het kort en vraagt zich af zich af wat er nu gaat volgen.

Daily Mail kopt dan weer op de eerste besmettingen met het nieuwe coronavirus in Groot-Brittannië. De krant biedt haar lezers wel een keukenhanddoek aan met daarop "A new dawn for Britain" (een nieuwe dageraad voor Groot-Brittannië).

De Schotse kranten, zoals The Scotsman, hebben het vooral over de roep om een nieuw onafhankelijkheidsreferendum. De Schotse regering is vragende partij, maar Boris Johnson wil dat tegenhouden.

Herbekijk hier het journaalverslag van onze buitenlandreporter Ivan Ollevier vanuit Londen: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen