Videospeler inladen...

Coronavirus drijft China in isolement: vluchten worden geschrapt, internationale bedrijven sluiten kantoren en winkels

China raakt steeds meer geïsoleerd van de rest van de wereld nu verschillende landen bijkomende maatregelen nemen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus. In Duitsland is intussen een legervliegtuig geland met 102 Duitsers en 26 buitenlanders die gerepatrieerd zijn en morgen zullen ook 12 Belgen terugkeren uit de streek waar het virus is uitgebroken. 

De voorbije dagen werden in verschillende landen buiten China (nieuwe) besmettingen met het coronavirus vastgesteld. In China zelf zijn intussen bijna 12.000 mensen besmet. 259 Chinezen zijn overleden. In 23 andere landen zijn 132 mensen besmet maar buiten China is nog geen enkele patiënt overleden.

Toch nemen verschillende landen en bedrijven het zekere voor het onzekere. Zo maakten de Verenigde Staten bekend dat vanaf zondagavond geen enkele reiziger die de voorbije 14 dagen in China geweest is, het land nog binnen mag.

Wie niet in de VS woont en uit China komt, mag niet binnen. Wie wel in de VS woont en uit China komt, moet eerst 14 dagen in quarantaine verblijven. Ook Australië gaat alle reizigers die uit China komen en niet in Australië wonen, een tijdlang aan de grens tegenhouden.

Visa en vluchten

Rusland heeft dan weer een einde gemaakt aan de mogelijkheid voor Chinese toeristen om zonder visum naar Rusland te reizen. Moskou levert ook geen werkvisa meer af. Chinese toeristen konden sinds 2000 in groep zonder visum in Rusland reizen.

Vanuit verschillende landen worden ook de vluchten naar en van China geschrapt. De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas schrapt alle vluchten tussen Sydney enerzijds en Peking en Shanghai anderzijds. Ook tussen Vietnam en China zullen er voorlopig geen vliegtuigen meer vliegen.

( tekst gaat voort onder de foto)

Een deel van de luchthaven van Frankfurt, in Duitsland, is afgesloten om reizigers uit Wuhan in quarantaine onder de brengen.
(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Apple sluit alle winkels in China

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple sluit dan weer al zijn winkels in China, voorlopig tot 9 februari. Apple heeft 42 winkels in China. Ook de kantoren en contactcentra blijven voorlopig dicht. Eerder deden andere grote bedrijven al hetzelfde. De Verenigde Naties hebben van hun kant een conferentie over biodiversiteit geschrapt. Die zou op 24 februari plaatsvinden in Kunming, in het zuiden van China, maar is nu verhuisd naar Rome.

De Chinezen zelf blijven ook verschillende scholen en kantoorgebouwen sluiten, zoals in de stad Tianjin, die grenst aan Peking. Daar zijn alle scholen en "niet-essentiële" bedrijven tot nader order gesloten. In Tianjin wonen ongeveer 15 miljoen mensen.

Chinese banken verlagen rente

Die maatregelen hebben een impact op de economie. Zo zijn verschillende grote autobedrijven en leveranciers volledig of gedeeltelijk gesloten. De Chinese Centrale Bank heeft daarom beslist om extra maatregelen te nemen en ze moedigt de Chinese banken ook aan om noodlijdende bedrijven vlotter geld te lenen. In de provincie Hubei, die het zwaarst getroffen is door het virus,  verlagen verschillende Chinese banken hun rente, waardoor bedrijven goedkoper kunnen lenen.

Intussen heeft de Chinese premier Li Keqiang hulp gevraagd aan de Europese Unie in de strijd tegen het coronavirus. Meer bepaald vroeg hij om een snellere toegang tot medisch materiaal voor zijn land vanuit de Europese lidstaten.

Herbekijk hieronder de journaalreportage over het coronavirus:

Videospeler inladen...

Meest gelezen