Videospeler inladen...

Douane op Zaventem onderschept meer drugs die náár Zuid-Amerika worden gestuurd

Op de luchthaven van Zaventem onderschept de douane steeds vaker drugs die naar Latijns-Amerika worden gesmokkeld, vanuit ons land. Dat schrijft Het Nieuwsblad en wordt bevestigd door het parket van Halle-Vilvoorde. De drugs komen wellicht uit Nederlandse labo’s en worden bij ons in de grensstreek op de post gedaan.

Voorheen werden er vooral drugs ons land binnengesmokkeld, maar nu duikt een nieuw fenomeen op: sinds zeker een jaar worden drugs ook ons land buiten gesmokkeld. Vermoedelijk gaat het om een ruilhandel: om geïmporteerde cocaïne en heroïne te betalen, worden andere drugs per luchtpost opgestuurd.

“Het gaat om postzendingen die op de luchthaven van Zaventem onderschept worden, met bestemming Zuid-Amerika en soms ook Zuidoost-Azië”, zegt Carol Vercarre, woordvoerster van het parket van Halle-Vilvoorde. In de bewuste pakketjes zitten synthetische drugs, zoals xtc-tabletten. Die pakketjes worden door de douane op de luchthaven onderschept.

Nederlands spoor

“Uit onderzoek is gebleken dat het regelmatig pakketjes zijn die gepost worden in de grensstreek maar eigenlijk afkomstig zijn uit Nederland”, legt de parketwoordvoerder uit. Het gaat dus vermoedelijk om synthetische drugs die in illegale labo’s net over de grens worden gemaakt.

Vercarre voegt eraan toe dat er nog altijd veel meer drugs België binnenkomen dat er drugs het land uit gaan, “maar we merken toch een toename van de export”. Om de nieuwe problematiek aan te pakken, proberen de verschillende politiediensten - de federale politie van Halle-Vilvoorde, Antwerpen en Limburg - zoveel mogelijk samen te werken en informatie uit te wisselen met de douane en de collega’s in Nederland.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen