PA Wire/PA Images

Ook Polen koopt tientallen F-35 gevechtsvliegtuigen

Polen heeft vrijdag een miljardencontract afgesloten voor de aankoop van 32 F-35's, de Amerikaanse gevechtsvliegtuigen waarvan ook België er 34 heeft aangeschaft. "Dit is een belangrijke dag voor de Poolse luchtmacht, voor de veiligheid van Polen, maar ook voor de veiligheid in ons deel van Europa", zei president Andrzej Duda bij de ondertekeningsceremonie. 

De deal werd gesloten voor 4,6 miljard dollar (4,15 miljard euro). De Poolse premier Morawiecki wees erop dat Polen nog steeds gedeeltelijk afhankelijk is van Russische gevechtsvliegtuigen, maar dat het zijn luchtmacht wil moderniseren als volwaardig en betrouwbaar NAVO-lid.

De eerste F-35’s voor Polen zullen in de Verenigde Staten worden gestationeerd om de Poolse piloten op te leiden, en zullen vanaf 2026 in Polen geleverd worden. Ons land koos in 2018 voor de F-35 als opvolger voor de F-16. Ons land koopt 34 toestellen aan. 

Meest gelezen