Archieffoto
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Misnoegd over Trumps vredesplan: Palestijnen verbreken alle banden met Israël en de VS

De Palestijnse Autoriteit verbreekt alle relaties met Israël en de Verenigde Staten. De Palestijnen zijn misnoegd over het nieuwe Amerikaanse vredesplan voor het Midden-Oosten dat president Donald Trump eerder deze week bekendmaakte.

Begin deze week stelde de Amerikaanse president Donald Trump zijn vredesplan voor het Midden-Oosten voor. Daarin belooft hij de Palestijnen een eigen staat, maar dan wel onder strikte voorwaarden die zijn uitgewerkt door de Verenigde Staten en Israël.

In een eerste reactie weigerde de Palestijnse Autoriteit al elke medewerking met het plan van Trump, nu maakt de Palestijnse president Mahmoud Abbas (foto bovenaan) bekend dat zijn regering alle relaties met Israël en de Verenigde Staten verbreekt, ook die omtrent veiligheid.

"We hebben Israël op de hoogte gebracht dat er geen relaties meer zullen zijn met hen en de Verenigde Staten", zei Abbas tijdens een bijeenkomst van Arabische ministers van Buitenlandse Zaken in de Egyptische hoofdstad Caïro.

De veiligheidsdiensten van Israël en de Palestijnen hebben lange tijd samengewerkt in bepaalde delen van de Westelijke Jordaanoever die onder Palestijnse controle staan, om er de orde te bewaren. De inlichtingendiensten van de Palestijnse Autoriteit werkten ook samen met de Amerikaanse CIA, zelfs nadat de Palestijnen in 2017 beslist hadden om de regering van Trump te boycotten na diens erkenning van Jeruzalem als officiële Israëlische hoofdstad. Die samenwerking stopt nu dus.

Abbas weigert ook een telefoongesprek met Trump over diens vredesplan en wenst ook geen kopie van het plan te krijgen.

Op de bijeenkomst in Caïro schaarde de Arabische Liga zich achter de Palestijnen door het plan van Trump af te wijzen. Volgens de Arabische Liga kan het plan niet tot een rechtvaardig vredesakkoord leiden. De Liga zal dan ook niet samenwerken met de VS om het plan uit te voeren.

Wat staat er in het plan van Trump?

President Trump stelde zijn plan dinsdag voor. In grote lijnen staat daarin het volgende: 

  • De Palestijnen krijgen op termijn een echte onafhankelijke staat, maar onder een aantal strikte voorwaarden, waarbij geen enkele toegeving gedaan wordt aan de veiligheid van Israël.
  • Die Palestijnse staat zou kleiner zijn dan de huidige Palestijnse gebieden en niet meer grenzen aan Jordanië.
  • De VS belooft de Palestijnen in ruil 50 miljard dollar aan financiële steun.
  • Jeruzalem wordt de ondeelbare hoofdstad van Israël. De Palestijnen zouden wel delen van Oost-Jeruzalem krijgen, maar die stemmen niet overeen met wat men doorgaans als Oost-Jeruzalem beschouwt. Het zou eerder slaan op enkele Arabische buitenwijken.
  • Joodse kolonies in de Palestijnse gebieden zouden voortaan deel uitmaken van Israël.

Meest gelezen