Ruim 38 meter groot (zonder hoed): dit is de grootste sneeuwpop ter wereld

De grootste sneeuwpop die ooit is gemaakt, staat op dit moment in het Oostenrijkse dorpje Donnersbachwald. Een beëdigd expert van het Guinness Book of Records heeft vastgesteld dat het sneeuwbouwwerk 38,04 meter hoog is. Vlak voor de meting waren er volgens de Oostenrijkse media met een kraan nog de laatste tientallen centimeter opgestapeld.

De kolossale sneeuwman, met een 'wortelneus' van 2,5 meter en een das van 40 meter, lost daarmee in het befaamde recordboek een witte reuzin uit de Verenigde Staten af. Zij torende 37,21 meter boven de piste uit.

Voor de opbouw van het Oostenrijkse gevaarte, die half december begon met groot materieel, was in totaal 800 ton sneeuw nodig, grotendeels geproduceerd door sneeuwkanonnen.  De bouw van de witte reus kostte naar schatting 60.000 euro; geld dat van verschillende sponsors komt en toerisme-organisaties. (Lees verder onder de foto.)

 De grootste tegenstander van de bouwers was het weer. In de eerste weken was het ongewoon warm en vijf dagen voor de oplevering stak een stormachtige wind op, met pieken tot 120 km/u.

Daardoor waaide de 6 meter hoge hoed van het hoofd van de pop. Ook de sjaal vloog weg. Maar toch konden de bouwers de pop nog hoog genoeg maken om het record te breken.

Meer foto's en filmpjes zijn te vinden op de Facebookpagina van de sneeuwpop en de website van de initiatiefnemers. De pop zit ook op Instagram.

Meest gelezen