Videospeler inladen...

Uit Wuhan geëvacueerde Belgen geland op Melsbroek en in quarantaine geplaatst

Op de militaire luchthaven van Melsbroek is afgelopen avond een vliegtuig geland met onder meer twaalf Belgen die gerepatrieerd werden uit Wuhan. In die Chinese stad brak het nieuwe coronavirus uit. Ook correspondente Leen Vervaeke zat op de repatriëringsvlucht. "Wij zijn nu in een zaaltje ondergebracht. Daarna worden we naar het militair hospitaal van Neder-Over-Heembeek gebracht", zei Vervaeke kort na de landing.

Na een lange vliegreis zijn de twaalf Belgen afgelopen avond geland op de militaire vliegbasis van Melsbroek, aan de achterkant van de luchthaven van Zaventem.

Hun repatriëring begon in Wuhan, waar ze eerst met bussen naar de luchthaven buiten de stad werden gebracht. Dat gebeurde onder strenge controle, want er geldt nog altijd een verbod op openbaar vervoer in de stad. 

Vanuit Wuhan vlogen ze eerst met een door Frankrijk gecharterd toestel naar Istres, vlak bij Marseille. Het vliegtuig landde daar rond 14.30 uur. De Franse passagiers op die vlucht worden daar opgevangen en onderzocht.

Medische test

De Belgen moesten met een groep Nederlanders en andere Europeanen overstappen op een ander toestel en werden vanavond naar ons land gevlogen.

"Wij zijn rond 21 uur geland en daarna in een zaaltje ondergebracht op het militair vliegveld van Melsbroek", zei correspondent Leen Vervaeke, die één van de twaalf gerepatrieerde Belgen is, kort na de landing. 

"Daarna wordt iedereen naar zijn bestemming gebracht", gaat Vervaeke verder. "Wij, Belgen, worden naar het militair hospitaal van Neder-Over-Heembeek gebracht, waar een medische test zal volgen, de Nederlanders worden met de bus naar Eindhoven gebracht en de Denen, Slowaken en Tsjechen vliegen door naar hun eigen land."

Intussen, iets na 22.30 uur, is de bus met Belgen aangekomen aan het hospitaal in Neder-Over-Heembeek, waar ze zo'n twee weken in quarantaine moeten leven, afgeschermd van anderen dus.

Bekijk hier extra uitleg van verslaggever Koen Wauters in "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Dat de Belgen nu in quarantaine worden geplaatst, is volgens professor Herman Goossens van de Universiteit Antwerpen een goede maatregel, zo zei hij vanmiddag in "Het Journaal".

"We weten nog niet alles, maar de indruk die we hebben is dat het virus zich vooral verspreidt van mens tot mens en dan is het belangrijk om de epidemie in te dijken door mensen te isoleren. En hopelijk kan het virus op die manier eindelijk stilaan verdwijnen." (De tekst gaat voort onder de video.)

Herbekijk hier het gesprek in "Het Journaal" met professor Herman Goossens van de Universiteit Antwerpen, Europese coördinator van het onderzoek rond het corona-virus:

Videospeler inladen...

Verschillende medische controles

In ons land zijn er voorlopig nog geen besmettingen vastgesteld. Of er onder de twaalf Belgen die vanavond geland zijn, mensen zijn die met het virus besmet zijn, is nog niet duidelijk. Daarom worden ze nu ook in quarantaine geplaatst. In Duitsland zijn twee gevallen bekend van gerepatrieerde inwoners die bij aankomst besmet bleken te zijn.

De Belgen worden in elk geval verschillende keren getest. Vooraleer ze naar ons land overgebracht worden, moesten ze ook een medische controle ondergaan in Frankrijk. Ook in Wuhan werden ze overigens al twee keer getest. "Eerst door Franse medici en daarna nog eens kort door Chinese medici", vertelt Vervaeke.

Sommigen werden uitgebreider getest, omdat ze symptomen vertoonden die op het coronavirus zouden kunnen wijzen. "Zij werden in een aparte ruimte in het vliegtuig gezet. Wie zware symptomen vertoont, mocht zelfs niet mee met de vlucht, maar het is me niet duidelijk of er effectief mensen geweigerd zijn."

Bekijk de beelden die correspondente Leen Vervaeke maakte op de luchthaven van Wuhan:

Videospeler inladen...

Meest gelezen