Videospeler inladen...

Joachim Coens (CD&V) blijft hameren op regering mét N-VA: "Koen Geens moet proberen PS en N-VA aan zet te krijgen" 

Joachim Coens, de voorzitter van CD&V die tot voor kort ook informateur was, blijft hameren op een federale regering met de N-VA erbij. Tijdens zijn opdracht als informateur heeft Coens toenadering gezien tussen de PS en de N-VA, zegt hij, al stemt dat niet overeen met verklaringen van PS-voorzitter Paul Magnette. Volgens Coens is het nu aan zijn opvolger, CD&V-vicepremier Koen Geens, om "verder te proberen die twee partijen aan zet te krijgen". 

Bent u nog mee met de onderhandelingen over een federale regering? Een korte stand van zaken: meer dan 250 dagen na de verkiezingen is er nog geen nieuwe federale regering. Een Vlaamse, Waalse en Brusselse regering is er wel. Ondertussen blijft de vorige federale regering actief "in lopende zaken", die mag dus minder doen.  

Verschillende toppolitici werden het veld ingestuurd om te "informeren" wat de politieke partijen willen. Normaal gezien zouden die "informateurs" Joachim Coens, voorzitter van CD&V, en Georges-Louis Bouchez, voorzitter van de Franstalige MR, daarover komende dinsdag voor de laatste keer verslag uitbrengen bij koning Filip.

De informateurs onderzochten vooral of de twee grootste partijen, de PS en de N-VA, samen kunnen besturen. Ze schreven daarover ook een informatienota. Maar onverwacht heeft de koning beslist om hen eerder te vervangen, en hij stuurde vrijdag Koen Geens (de vicepremier van CD&V) op pad. Hij moet de basis leggen zodat de vorming van een "volwaardige regering" kan beginnen. 

Toenadering

Dat is logisch, zegt Coens vandaag in "De zevende dag". De gesprekken tussen de PS en de N-VA waren namelijk al ver gevorderd, zodat ze al "op technische basis" aan het discussiëren waren. En dat oversteeg de opdracht van de informateurs.

Die versie van de feiten komt niet overeen met de verklaringen van PS-voorzitter Paul Magnette, vorige maandag. "We hebben meer dan 30 vergaderingen gehad met de N-VA en we moeten tot de conclusie komen dat er absoluut geen akkoord is tussen de PS en de N-VA", zei hij. Coens is het daar niet mee eens: "Ondanks alle verklaringen, hebben we gezien dat er mogelijkheden zijn. Onze positie was om Magnette en De Wever (de voorzitter van de N-VA, red.) aan zet te krijgen." 

N-VA en PS aan zet krijgen

Niet dus, besliste de koning. "Finaal heeft de koning de opdracht gegeven aan Koen Geens", zegt Coens, maar die zal verderwerken waar de informateurs stopten. "Koen Geens heeft gezegd dat hij vanuit onze nota zal vertrekken om die twee partijen aan zet te krijgen, zodat ze samen een regering moeten vormen." 

En wat als dat niet lukt? Een regering zonder de N-VA, blijft "bijzonder moeilijk", zegt Coens. Die zou op ethische thema's te progressief zijn, klinkt het. Het ultieme alternatief? Coens: "Als we blijven niet slagen, dan zijn er nog altijd verkiezingen." 

Bekijk hier het volledige interview met Joachim Coens (CD&V) in "De zevende dag": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen