De Foyer #19: over de informateurswissel, schrik voor verkiezingen & de artsen van het euthanasieproces

Iedere week blikken Lisbeth Imbo en Lieven Verstraete vanuit de foyer van studio 5 terug op de uitzending van "De Zevende Dag". Dat doen ze met Wouter Dambre, eindredacteur van het programma. In deze podcast bespreken ze samen, fris van de lever, de meest markante momenten uit de afgelopen twee uur. 

CD&V-voorzitter Joachim Coens werd vrijdagavond plotsklaps vervangen als informateur door partijgenoot Koen Geens, die nu verder gaat als koninklijk opdrachthouder. Na zeven weken 'informeren' legt Joachim Coens bij ons zijn kaarten op tafel. En één ding is duidelijk: als het van CD&V afhangt nog altijd liever paars-geel dan Vivaldi. 

Vivaldi, dat zijn vier seizoenen van vanalles en nog wat, zonder meerderheid aan Vlaamse kant. Wij willen vooral een stabiele regering.

Joachim Coens

Ouwe rotten Yves Leterme (CD&V) en Karel De Gucht (Open VLD) keken toe en deelden hun kijk op de situatie. "Het zijn allemaal partijen die zwaar verloren hebben die nu alweer de risico's moeten nemen", zegt oud-premier Leterme. Nieuwe verkiezingen worden dus almaar realistischer, maar "iedereen roept dat dat het einde van het land is, terwijl ze het eigenlijk over het einde van hun partij hebben", volgens Karel De Gucht. 

Maar het onderwerp van de week was het euthanasieproces in Gent dat deze week haar einde kende. De artsen werden vrijgesproken en na een paar heftige weken (en jaren) deden psychiater Lieve Thienpont en uitvoerend arts Joris Van Hove bij ons hun verhaal, bijgestaan door hun advocaten Jef Vermassen en Christine Mussche. 

Meest gelezen