Videospeler inladen...

Eerste dode door coronavirus buiten China, totale dodental gaat over de 300

Voor het eerst is iemand buiten China gestorven aan de gevolgen van het coronavirus. Het gaat om een Chinese man van 44 die op de Filipijnen in het ziekenhuis was opgenomen. Het totale aantal doden is intussen opgelopen tot 304. Meer dan 14.000 mensen zijn besmet.

De man van 44 stierf gisteren, nadat hij sinds 25 januari in quarantaine was geplaatst. Hij was naar de Filipijnen gereisd vanuit Wuhan, de Chinese stad waar de epidemie uitbrak. Wellicht was hij al besmet toen hij vertrok. Zijn reisgezel, een 38-jarige Chinese vrouw, is eveneens besmet en blijft in quarantaine op de Filipijnen. Beiden zijn tot nu toe de enige bevestigde gevallen in de Filipijnen.

"In de loop van de opname van de patiënt ontwikkelde hij een ernstige longontsteking", vertelde de Filipijnse minister van Volksgezondheid op een persconferentie. "In zijn laatste paar dagen was de patiënt stabiel en vertoonde hij tekenen van verbetering, maar zijn toestand verslechterde in de laatste 24 uur en hij overleed."

Aantal besmettingen blijft oplopen

In China is het dodental door de uitbraak van het nieuwe coronavirus intussen opgelopen naar 304. De autoriteiten in de provincie Hubei, die het zwaarst getroffen is, maakten melding van 45 nieuwe sterfgevallen en ruim 1.900 nieuwe besmettingen.

Verspreid over China zouden ongeveer 14.300 mensen zijn besmet met het virus. Dat zijn er bijna 2.600 meer dan een dag eerder. Ongeveer 500 van de besmette mensen verkeren volgens de Chinese Gezondheidscommissie in levensgevaar.

Het virus stak voor het eerst de kop op in december in Wuhan, de provinciehoofdstad van Hubei. De ziekte is tot dusver vastgesteld in 27 landen, waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en Zweden.

In ons land zijn er op dit moment nog geen besmettingen vastgesteld. Vanavond landt op Zaventem een vlucht met 12 Belgen die geëvacueerd zijn uit Wuhan. Ze zullen in quarantaine worden geplaatst in het militair hospitaal in Neder-over-Heembeek.

Herbekijk hier het gesprek in "Het Journaal" met professor Herman Goossens van de Universiteit Antwerpen, Europese coördinator van het onderzoek rond het corona-virus:

Videospeler inladen...

Het coronavirus is minder gevaarlijk dan de gewone seizoensgriep, maar voor wie zich toch zorgen maakt, heeft de overheid een website met alle mogelijke informatie gelanceerd.

Meest gelezen