Videospeler inladen...

Psychiater Lieve Thienpont strijdvaardig na vrijspraak op euthanasie­proces: "Ik zet mijn werk voort, dat is zeker"

Psychiater Lieve Thienpont blijft ijveren voor het recht op euthanasie bij ondraaglijk psychisch lijden na haar vrijspraak op het euthanasieproces in Gent. "Ik zet mijn werk voort, dat is zeker", zegt ze in "De zevende dag". Ook de uitvoerende arts Joris Van Hove en hun beider advocaten blikken in het gesprek terug op een heel bewogen proces.

Met de vrijspraak van de drie artsen kwam vrijdagochtend een einde aan het veelbesproken en druk gevolgde proces over de euthanasie van Tine Nys na ondraaglijk psychisch lijden. Het proces kwam er omdat de familie vond dat er niet voldaan was aan de voorwaarden voor euthanasie. Die vond al plaats in 2010. Het duurde 10 jaar voor het uiteindelijk tot een assisenzaak kwam.

"Uiteraard is dit een grote opluchting", zegt psychiater Lieve Thienpont, die een positief advies afleverde over de euthanasie van Tine Nys. Ze heeft het ook over "10 jaar gijzeling". "Privé heeft dat uiteraard een grote hap uit mijn kwaliteit van leven genomen en uit mijn energie, die ik liever aan andere dingen had besteed. Maar het heeft me ook strijdvaardiger gemaakt."

"Het is altijd afwachten wat de jury zegt, maar ik weet zelf dat ik geen fouten heb gemaakt", zegt Joris Van Hove, de arts die de euthanasie uitvoerde. "Natuurlijk is dit geen moord geweest. Ik was er echt van overtuigd dat Tine iemand was die echt zwaar psychologisch leed." Hij voegt eraan toe dat "niemand ongeschonden uit dit proces komt".

Niemand komt ongeschonden uit dit proces

Arts Joris Van Hove

"Mensen willen een humaan perspectief"

Thienpont benadrukt dat ze zich zal blijven inzetten voor het recht op euthanasie bij ondraaglijk psychisch lijden. Ze is voorzitter van de vzw Vonkel, een vereniging waarbij mensen terechtkunnen met vragen over euthanasie. "We komen psychiaters tekort, we hebben versterking nodig. Er zijn wachtlijsten nu en dat zou niet mogen", zegt ze.

"Voor mij was wel duidelijk dat men in het proces niet alleen euthanasie, maar vooral dat luik psychiatrie binnen de euthanasie eruit wou lichten. En dat is nu net zo onbegrijpelijk", zegt Thienpont. "Hoe werkt zo’n vraag? Mensen zijn vaak al jaren bezig met hun wens om te sterven. We hebben 3 à 4 zelfdodingen per dag in Vlaanderen, van wie 90 procent psychisch lijdt. Wat kunnen we doen door die suïcidegedachte te verleggen naar een euthanasievraag?"

"We zien ook dat mensen veel vroeger in hun proces komen. Ze willen een humaan perspectief als ze niet beter kunnen worden. Wij beluisteren hen en nemen hen au sérieux. Wat vaak helemaal niet gebeurt. Als je het perspectief kan geven dat euthanasie een mogelijkheid zou kunnen zijn, dan pas kan je weer gaan kijken of er ook nog perspectieven zijn binnen het leven."

Men wou het luik psychiatrie eruit lichten, en dat is net zo onbegrijpelijk

Psychiater Lieve Thienpont

Zal Joris Van Hove in de toekomst nog een euthanasie uitvoeren? Hij aarzelt. "Het was toch belastend. Ik zou het misschien nog wel doen, zeker bij fysiek terminale patiënten, maar ik heb nu even een rustperiode nodig."

"Wet heeft verduidelijking nodig"

Iedereen aan tafel is het erover eens dat de euthanasiewet aangepast moet worden. "Welk misdrijf pleegt men als men de voorwaarden overtreedt? En welke straf is daaraan gekoppeld? Dat is volstrekt afwezig. Daar is nood aan verduidelijking", zegt meester Christine Mussche. Zij herhaalt ook de vraag om het parlement te laten onderzoeken of er sprake is geweest van beïnvloeding vanuit de Kerk om de zaak voor de rechter te brengen.

Bekijk het gesprek met Lieve Thienpont, Joris Van Hove, Christine Mussche en Jef Vermassen in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Nog in "De zevende dag" gingen politici Lorin Parys (N-VA), Els Van Hoof (CD&V), John Crombez (SP.A) en Carina Van Cauter (Open VLD) in debat over de euthanasiewet. Bekijk dat gesprek hieronder:

Videospeler inladen...

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen