Videospeler inladen...

Is "Kamp Waes" promofilm voor Special Forces? "Voor ons was dat de bedoeling", zegt baas elite-eenheid

"Kamp Waes" is een echt kijkcijferkanon. Maar kan het Defensie ook helpen om vlot aan nieuwe leden voor de Special Forces te raken? "We hopen dat de reeks kan dienen om een zaadje te planten bij jonge militairen, en dat ze het idee krijgen "ik zou het ook wel kunnen als ik deftig train"." 

In Kamp Waes proberen burgers zich om te scholen tot leden van de Special Forces, de speciale eenheden van het Belgisch leger die klaar moeten zijn voor de meest veeleisende opdrachten in oorlogsgebied, mentaal en fysiek. Het programma haalt intussen ruim anderhalf miljoen kijkers: kan dat de interesse voor het beroep misschien aanwakkeren? 

Reeks kan helderder beeld scheppen

Ook Raphaël Bechet, commandant van de Special Forces Group, volgt de reeks op de voet. "Ik kijk of de boodschap correct is, en tot nu toe ben ik zeer tevreden over de montage. Of het niet te veel een promofilmpje geworden is? Dat was ook de bedoeling. Onze deelname aan "Kamp Waes" was om de rekrutering te stimuleren, voor de eenheid zelf maar ook voor Defensie", vertelt hij in "De zevende dag".

Maar het eerste doel was toch nog anders, zegt Bechet: hij noemt het het "demystifiëren van de job", het wegnemen van een bepaald verkeerd beeld dat zou kunnen bestaan. 

"We wilden tonen hoe de selectie verloopt, om dat eens te laten zien aan de mensen. Zeker bij de jongere militairen willen we een zaadje planten, zodat ze het idee krijgen "misschien zou ik het wel kunnen doen als ik deftig train"." 

Een promofilmpje voor de Special Forces? Voor ons was dat ook de bedoeling

Echte leven bij Special Forces toch nog anders

Presentator Tom Waes zegt dat de makers zich niet hebben laten leiden door dat promo-element. "Wij maken entertainment. Als makers wilden we gewoon zien wat er gebeurt als we 15 burgers onderwerpen aan de testen van de Special Forces."

De échte Special Forces moeten de strijd aangaan in gevaarlijk oorlogs­gebied, in écht moeilijke omstandigheden, iets wat in de reeks niet aan bod komt. "Dan gaan ze misschien mensen moeten doden of acties ondernemen", zegt Tom Waes. En hij geeft toe dat de eerste montage van de harde ondervraging zo hard overkwam dat ze opnieuw werd gemonteerd. "Die eerste montage kwam zo hard binnen... ik kon er zelf niet naar kijken. Maar zelfs nu vonden veel mensen het hard om naar te kijken. Wat was er gebeurd als we de eerste versie hadden laten zien?"

De echte training is inderdaad ietsje langer en harder, geeft Bechet toe. 

Er gaan heel wat mensen met pensioen. Elke 2 à 3 weken zie ik iemand vertrekken 

Bechet vindt het evenwel vooral belangrijk dat de fysieke tests goed zijn weergegeven, zodat jongeren die dat zouden willen, een beter beeld hebben van wat hen te wachten staat en zich beter kunnen voorbereiden. Van degenen die het proberen, haken er ook velen af bij de fysieke tests, en dat is momenteel een pijnpunt.    

Als het helpt, is dat welkom, want Defensie zoekt nog een 2.000 rekruten tegen 2021. "Wij zoeken rekruten voor alle specialiteiten. Er is nu een probleem omdat er heel veel mensen met pensioen vertrekken. Elke 2 à 3 weken zie ik één persoon die met pensioen gaat binnen de eenheid." 

De reeks zorgt er sowieso voor dat er meer media-aandacht is voor de Special Forces, zegt Bechet, en wij hopen dat dit talenten zal stimuleren om bij ons te komen. 

Deelneemster Debbie: "Zou niks voor mij zijn door lange tijd van huis zijn"

Eén van de deelneemsters, Debbie Verstraeten, zegt dit over de fysieke proeven: "Als ik jonger zou zijn geweest, dan zouden die tests me meer zeggen. Maar als ik dan verder kijk naar wat leden van de Special Forces later effectief moeten doen, met soms 9 of 10 maanden in het buitenland, de familie missen... daar zou ik het nog het zwaarste mee hebben. Ik denk dat het daardoor toch niets voor mij zou zijn."

Bekijk hier het volledige gesprek uit "De zevende dag": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen