Videospeler inladen...

Sprinkhanenplaag teistert Oost-Afrika, Somalië roept noodtoestand uit

Het Oost-Afrikaanse land Somalië heeft de sprinkhanenplaag daar als "nationale noodtoestand" uitgeroepen. Ook in Ethiopië en Kenia vliegen de sprinkhanen in grote zwermen rond. De insecten vernielen de voedselvoorziening in een van de armste en kwetsbaarste regio's van de wereld.

"Het ministerie van Landbouw (...) kondigt een nationale urgentie af wegens de huidige toename van de woestijnsprinkhanen, die een belangrijke bedreiging vormen voor de kwetsbare toestand van de voedselveiligheid in Somalië", laat het Somalische ministerie van Landbouw weten.

Somalië is het eerste land in de regio dat op nationaal niveau mobiliseert om de zwermen van uitgehongerde sprinkhanen te bestrijden, wier komst volgens experts verband houdt met extreme weerschommelingen.

Miljarden insecten

Sprinkhanenzwermen van historische omvang, met miljarden insecten, vernielen sinds verscheidene weken grote zones in het oosten van Afrika, als gevolg van extreme klimaatveranderingen die rampzalig kunnen blijken voor een regio die al door droogte en overstromingen getroffen is. Eén zwerm telt wel 50 miljoen sprinkhanen en die kunnen 200 ton voedsel per dag verslinden. De beestjes planten zich ook aan een hoog tempo voort.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

"De voedselbronnen voor de mensen en hun vee zijn bedreigd", aldus nog het ministerie van Landbouw. De sprinkhanenzwermen zijn uitzonderlijk groot en verslinden grote hoeveelheden landbouwgewassen en veevoer. De Somalische regering wil de krachten bundelen en fondsen inzamelen om de zwermen binnen de perken te houden voordat geoogst wordt in april.

Dikke sprinkhanenwolken hebben zich vanuit Ethiopië en Somalië tot in Kenia verspreid, waar de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties eind januari schatte dat één enkele zwerm een oppervlakte van 2.400 vierkante kilometer besloeg, wat overeenkomt met de oppervlakte van het groothertogdom Luxemburg.

Videospeler inladen...

Vanuit Saudi-Arabië naar Afrika en Azië

Niet alleen in Afrika veroorzaken sprinkhanen overlast, ook in Pakistan is dat momenteel het geval. Ook daar is de noodtoestand uitgeroepen. Ook al ligt Pakistan mijlenver van bovengenoemde Afrikaanse landen, het gaat wel degelijk om dezelfde plaag. De zwermen ontstonden twee jaar geleden in Saudi-Arabië, verplaatsten zich vandaar naar India en Pakistan en naar Ethiopië, Somalië en Kenia.

Bekijk hieronder beelden van eind januari van de sprinkhanenplaag in Kenia:

Videospeler inladen...

Meest gelezen