520 banen weg na faillissement CG Power Systems: "Na 32 jaar voor de eerste keer solliciteren"

De ondernemingsrechtbank in Mechelen heeft CG Power Systems failliet verklaard. Daardoor verdwijnen 450 banen in Mechelen en 70 in Charleroi. De producent van transformatoren, het vroegere Pauwels Trafo, zat al een paar maanden in financieel moeilijke papieren, maar toch is het personeel geschrokken: "Ik kon het gisteren niet geloven. Het ging hier altijd met ups en downs."

 

Aan de poort van CG Power Systems in Mechelen druppelt het personeel binnen. "Ik kom mijn C4 halen. En mijn gerief terugbrengen: mijn laptop en mijn fiets," zegt Daniël. Hij heeft 32 jaar voor het bedrijf gewerkt en gaat nu op zoek naar iets anders. "Ik kan niet wachten tot er misschien toch een overnemer gevonden is. Ik zal wel outplacement moeten volgen om te leren solliciteren. Dat heb ik in 32 jaar nooit gedaan, ik heb nog nooit een cv opgesteld."

Zijn collega Abdelkader komt ook aan met de fiets. Ook die gaat terug naar het bedrijf. "Dat is mijn leasingfiets, ik kwam daarmee elke dag naar hier. We hebben het wel zien aankomen. Maar ik kon het gisteren niet geloven. Het ging hier altijd met ups en downs maar de laatste tijd waren we toch goed bezig. Het is spijtig."

Geen verrassing

Het was geen verrassing dat de Mechelse ondernemingsrechtbank het faillissement uitsprak van CG Power Systems en CG Holdings. Het bedrijf dat transformatoren en onderstations voor booreilanden bouwt, zat al sinds eind vorig jaar financieel in slechte papieren. Bij de Indiase moedergroep was in het najaar van 2019 fraude aan het licht gekomen. Sindsdien draaiden banken internationaal de geldkraan dicht, waardoor ook het bedrijf in Mechelen in moeilijkheden kwam.

Sinds 15 januari stonden beide vennootschappen onder voorlopige bewindvoering van twee advocaten. Die zoeken nu met nog een derde advocaat naar een overnemer.

Overnemer

450 werknemers in Mechelen en 70 van een vestiging in Charleroi verliezen hun baan. "Voor het personeel komt deze uitspraak niet als een verrassing", zegt Peggy Schuermans van de christelijke vakbond ACV Puls. "De werknemers waren de afgelopen maanden door het lokaal management en de voorlopige bewindvoerders uitvoerig geïnformeerd over de moeilijke situatie. De situatie was zo dramatisch dat de kans erg klein was dat er voor het failissement nog een oplossing uit de bus zou komen. Maar dat maakt het er niet minder pijnlijk om. Voor veel van de personeelsleden is dit zonder meer een financieel drama." 

Schuermans hoopt dat de curatoren een overnemer kunnen vinden. "Wij weten van het plaatselijk management dat er de afgelopen maanden gesprekken zijn gevoerd met potentiële overnemers en dat er zeker interesse is. Maar hoeveel van de werknemers na een eventuele doorstart aan de slag zouden kunnen blijven, is nog totaal onduidelijk."

Meest gelezen