Videospeler inladen...

Chinese beurs krijgt klappen bij opening na coronavirus, in Hongkong staakt ziekenhuispersoneel

De Chinese aandelenmarkt is bijna acht procent in het rood gegaan na de uitgestelde heropening. Ook in Hongkong lijdt de economie onder de verspreiding van het longvirus. Daarbovenop heeft een deel van het ziekenhuispersoneel het werk neergelegd: ze eisen een volledige sluiting van de grens met China. 

Tijdens het Chinese Nieuwjaar gaan de beurzen altijd een week dicht. Het was de bedoeling dat die beurzen vorige vrijdag weer zouden opengaan, maar door de verspreiding van het nieuwe coronavirus werd de heropening uitgesteld.

Tot vandaag: de Chinese beurzen gingen vandaag weer open, en lieten de grootste daling sinds 2015 optekenen. De Chinese Nationale Bank had al op die daling geanticipeerd en hield daarom meer geld beschikbaar voor de financiële markten. Banken kregen meer geld ter beschikking en werden verzocht om bijvoorbeeld de rentetarieven van leningen te verlagen voor bedrijven in gebieden die getroffen zijn door het nieuwe coronavirus. 

Ook Hongkongse economie voelt impact

Ook in Hongkong zijn de gevolgen van het virus voelbaar. De beurs ging daar midden vorige week weer open en leverde sindsdien behoorlijk in. Door de maandenlange protesten tegen de regering en de handelsoorlog tussen China en de VS ging de economie in Hongkong voor de eerste keer in tien jaar achteruit. 

Het nieuwe coronavirus zal volgens experts opnieuw een klap toedienen aan de Hongkongse economie in het eerste kwartaal van dit jaar. Kleinhandel, toerisme en andere sectoren zullen lijden onder reisbeperkingen naar China, waar het longvirus uitbrak.

En laat het nu net een andere sector zijn die een volledige sluiting van die grens eist: vanmorgen heeft een deel van het ziekenhuispersoneel het werk neergelegd. De vakbond die de staking organiseert, vindt dat de overheid de grens met China volledig moet sluiten om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan.

Volgens de organisatoren zijn er zo'n 2.400 deelnemers aan de staking, andere bronnen hebben het over honderden actievoerders. Voorlopig gaat het om personeelsleden die geen belangrijke verzorgende functie hebben in ziekenhuizen. De vakbond heeft wel laten weten dat als tegen morgen de overheid niet tegemoetkomt aan hun eisen, er nog 6.000 anderen zullen meestaken, onder wie artsen en verpleegkundigen.

Het ziekenhuispersoneel in het Queen Mary-ziekenhuis in Hongkong voert actie, 3 februari 2020.
AFP or licensors

De overheid van Hongkong wil voorlopig de grens met China niet volledig sluiten. Dat zou een discriminerende maatregel zijn, die bovendien slecht is voor de economie en tegen het advies van de Wereldgezondheids­organisatie, klinkt het. Wel maakte regeringsleider Carrie Lam in een persconferentie bekend dat tien van de dertien grensposten met China gesloten zullen worden. Het verkeer van hogesnelheidstreinen en ferry's is ook al ingeperkt.

Verder zit bij veel Hongkongers de schrik erin: in sommige grote warenhuizen zijn de winkelrekken leeg. Inwoners slaan massaal voedsel en schoonmaak­producten in en antibacteriële gels zijn uitverkocht. Ook voor vitamines en mondmaskers staan mensen lang in de rij. De vrees is dat er schaarste zou kunnen komen als de grens met China dan toch gesloten zou worden. Negentig procent van het voedsel in Hongkong wordt namelijk ingevoerd, het meeste daarvan komt uit China.

In het centrum van Hongkong protesteren enkele honderden uit solidariteit met de stakers, 3 februari 2020.
AFP or licensors

Het coronavirus is een volgende hindernis voor regeringsleider Carrie Lam. De laatste maanden was het erg onrustig in Hongkong door protesten tegen de regering van Lam. Demonstranten kwamen op straat om minder inmenging van China in de Hongkongse politiek te eisen. De betogingen mondden vaak uit in geweld tussen manifestanten en de oproerpolitie.

Dodentol loopt op

Ondertussen is het dodental door de uitbraak van het coronavirus in China volgens de Chinese gezondheidsautoriteiten opgelopen tot 362. Zondag waren er 56 nieuwe sterfgevallen en testten 2.100 nieuwe mensen positief. Inmiddels zouden meer dan 17.000 mensen zijn besmet met het virus. In Hongkong zijn voorlopig 15 besmettingen geteld.

In Hubei bevindt zich de miljoenenstad Wuhan, het epicentrum van de virusuitbraak. Van de 360 doden vielen er 350 in deze regio. De tien andere slachtoffers vielen in andere delen van China.

Buiten China viel tot nu toe één dode, een Chinees die naar de Filipijnen was afgereisd. Het totaal aantal ziektegevallen buiten China staat op 184, de meeste daarvan (twintig) in Japan. In Duitsland testten tien mensen positief en in Frankrijk een zestal.

Videospeler inladen...

Meest gelezen