Getty Images

Kinrooi wil inwoners inzetten voor reanimaties

Verschillende CD&V-burgemeesters, waaronder Jo Brouns van Kinrooi, willen hun inwoners inzetten om reanimaties uit te voeren. Dat schrijft Het Belang van Limburg. De burgers krijgen eerst een reanimatiecursus en worden daarna met een app opgeroepen als ze in de buurt van een slachtoffer zijn. Zo kunnen ze al helpen nog voor de ambulance er is. 

In de provincie Antwerpen is er al een proef geweest, maar burgemeester van Kinrooi Jo Brouns (CD&V) wil het systeem in heel Vlaanderen uitrollen. Met één toestel op 550 inwoners is Kinrooi de "meest hartveilige gemeente van België".

"Als je als burgerhulpverlener geregistreerd staat, betekent dat dat je gecontacteerd kan worden bij een hartfalen in je omgeving", vertelt Brouns. "De 112 krijgt dan zicht op de dichtstbijzijnde burgerhulpverleners. Die worden dan via een app gecontacteerd met de vraag om snel ter plaatste te gaan en de eerste zorgen toe te dienen in afwachting van de hulpdiensten."

Uit de resultaten in Nederland blijkt dat de inzet van die burgerhulpverleners ertoe heeft geleid dat de overlevingskans drie keer groter is dan in België. 

Meest gelezen