Buurtbewoners Maarkedal en Ronse protesteren tegen plannen N60: “Dat is verminking van het landschap”

Er is protest in de Vlaamse Ardennen tegen een van de mogelijke plannen voor de N60. Een actiegroep wil geen ring door het natuurlijke landschap van Maarkedal en het Muziekbos.

Om het verkeer in en rond stad Ronse beter te ontsluiten richting E17 en E429 moet er een oplossing komen voor de N60. Er wordt onderzocht of de N60 door of langs Ronse kan doorgetrokken worden. Maar een van de mogelijke trajecten zorgt voor wrevel.

"Nieuwe plan is verminking"

Er liggen drie plannen op tafel om de verkeersproblemen in en rond Ronse op te lossen. Het centrale traject werd eerder al afgekeurd. Een oostelijk en westelijk alternatief worden nog verder onderzocht. Maar het oostelijke alternatief stuit op veel ongeloof bij buurtbewoners.

De actiegroep GROM (Geen Ring Over Maarkedal en Muziekbos), is bang dat het landschap van de Vlaamse Ardennen verminkt zal worden als er een ring komt. Jelle Didier van GROM: "Zeven kilometer dwars door waardevol agrarisch en natuurgebied met drie viaducten, dat vinden wij absurd.”

Actiegroep "gromt" op Facebook

De actiegroep GROM verzet zich tegen de nieuwe denkpistes op Facebook. “Wij vinden ook dat er een oplossing moet komen maar deze oplossing is veel erger dan het probleem zelf", legt Jelle Didier uit. “Het is eigenlijk lachwekkend dat ze eraan denken een nieuwe weg aan te leggen met meerdere viaducten om de hoogteverschillen te overbruggen. Dat valt volledig op de kap van het platteland en de bewoners.” 

GROM plaatst filmpjes op Facebook en wil een infomoment organiseren om bewoners attent te maken op de plannen. Ook wil de actiegroep voortaan aanwezig zijn bij de vergaderingen rond de N60.

kasto80

Meest gelezen