Videospeler inladen...

Na een eerste nacht in quarantaine: kijk hier waar de geëvacueerde Belgen verblijven 

Negen mensen die gisterenavond gerepatrieerd zijn uit de Chinese stad Wuhan hebben de eerste nacht in quarantaine doorgebracht.  Ze verblijven in een afgesloten vleugel van het militair ziekenhuis in Neder-Over-Heembeek. Ze moeten zeker nog 2 weken in afzondering blijven, om besmetting te vermijden. Kijk hier waar ze zullen leven.

Eerst werd er gesproken over twaalf mensen, maar drie van hen hebben uiteindelijk beslist om in Wuhan te blijven. De negen anderen zijn gisteren wel gerepatrieerd en hebben  hun eerste nacht in quarantaine doorgebracht. Ze moeten ongeveer twee weken verblijven in het militair ziekenhuis van Neder-Over-Heembeek, afgeschermd van anderen in een afgesloten vleugel. 

Eerder vandaag werden ze allemaal nog eens getest, vertelde correspondente Leen Vervaeke in "De ochtend": "Op dit moment zitten we in fase 1 van de quarantaine. Dat betekent dat we allemaal afgezonderd zitten, in onze kamer." Na een nieuwe test zou het duidelijk moeten zijn wie besmet is met het virus en wie niet. "Als blijkt dat je niet besmet bent, dan mag je wel op de gang komen en in enkele gemeenschappelijke ruimtes", legt Vervaeke uit. 

Ook Johan Smets moest Wuhan met zijn Chinese vrouw halsoverkop verlaten. Ze hebben gemengde gevoelens bij hun terugkeer: "We zijn blij om uit de zone weg te zijn, maar we laten familie van mijn vrouw achter. Zij moeten blijven."

"We verblijven in een comfortabele ziekenhuiskamer", vervolgt Smets, "met een tv, en ik heb ook mijn iPad bij me. Familieleden kunnen persoonlijke spullen brengen naar het ziekenhuis, en het personeel bezorgt ons die dan. Bezoek is natuurlijk verboden."

Arek Rataj

Bekijk hier de afgesloten quarantainevleugel in het militair ziekenhuis en lees verder onder de video en foto's.

Videospeler inladen...
BORDIGNON V._BELGIAN DEFENSE
BORDIGNON V._BELGIAN DEFENSE
BORDIGNON V._BELGIAN DEFENSE
BORDIGNON V._BELGIAN DEFENSE
BORDIGNON V._BELGIAN DEFENSE
BORDIGNON V._BELGIAN DEFENSE
Videospeler inladen...

De incubatietijd van het coronavirus is maximaal twee weken, dus zolang duurt de quarantaine. Als er niets gebeurt, dan mogen de negen het ziekenhuis na die periode verlaten.

Als iemand toch ziek wordt, volgt een overplaatsing naar het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, waar de patiënt volledig afgesloten wordt van de buitenwereld. Dat is dan ook slecht nieuws voor de andere mensen in quarantaine: hun verblijf in het militair hospitaal wordt dan met minimaal twee weken verlengd, de duur van de incubatietijd.

"De kans dat iemand besmet is, is heel klein", vertelt Vervaeke. "De test moet uitsluitsel brengen, maar we zijn allemaal al twaalf dagen binnen, en voelen ons gezond. Iedereen is kalm en vooral blij om geëvacueerd te zijn."

Leen Delang is virologe aan het Rega-instituut van de KU Leuven, waar ze momenteel zoeken naar geneesmiddelen tegen virussen. Volgens Delang is de quarantaine momenteel de best mogelijke oplossing: "Het SARS-virus is jaren geleden succesvol ingedamd door quarantainemaatregelen, en dit coronavirus is van dezelfde familie."

Het vaccin kan nog wel een hele tijd op zich laten wachten, zegt Delange: "Bij vaccinontwikkeling doorlopen we verschillende fases. We moeten knippen en plakken met genetisch materiaal, dan volgen er nog tests met proefdieren, en daarna moet het vaccin nog wereldwijd verspreid worden. Het duurt zeker nog weken. Ik weet niet of de quarantaines in China zolang houdbaar zijn."

Katty Allaert geeft een laatste stand van zaken aan het militair ziekenhuis in Neder-Over-Heembeek:

Videospeler inladen...

Meest gelezen