"1917", de grote winnaar van de BAFTA's
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Oorlogsepos "1917" is dé grote winnaar van de BAFTA's, topfavoriet "Joker" en "The Irishman" omvergeblazen

Het oorlogsepos "1917" is dé grote winnaar van de BAFTA's, de belangrijkste Britse filmprijzen: de film verzilverde maar liefst zeven van de negen nominaties. Topfavoriet "Joker" scoort minder goed, maar vooral "The Irishman" stelt teleur: de film van Martin Scorsese won geen enkele award.

De film "1917" is de absolute winnaar van de BAFTA's, de Britse filmprijzen die als een belangrijke graadmeter worden gezien voor de Oscars dit weekend. Het oorlogsepos verzilverde maar liefst zeven van de negen nominaties, waaronder beste film en beste cinematografie. Regisseur Sam Mendes won de regieprijs.

Videospeler inladen...

In de categorie beste film haalde "1917" het van "Joker" (van regisseur Todd Phillips), "The Irishman" (Martin Scorsese), "Once upon a time in Hollywood" (Quentin Tarantino) en "Parasite" (Bong Joon Ho). De regisseurs van die vijf films waren ook genomineerd voor de categorie beste regisseur. "Parasite" won wél twee prijzen, voor beste scenario en beste film in een buitenlandse taal.

Daarmee doet "1917" het veel beter dan topfavoriet "Joker". De film nam drie BAFTA's in ontvangst, voor beste filmmuziek, beste casting en beste acteur. Joaquin Phoenix bevestigt daarmee zijn positie als topfavoriet voor de Oscars. 

Renée Zellweger viel in de prijzen als beste actrice voor haar vertolking van Judy Garland in "Judy". De acteursprijzen voor beste bijrol gingen naar Laura Dern ("Marriage story") en Brad Pitt ("Once upon a time in Hollywood").

Joaquin Phoenix en Renée Zellweger winnen BAFTA's voor beste acteur en actrice

"The Irishman" en diversiteit verliezen

De allergrootste verliezer van de avond is ongetwijfeld "The Irishman". De film werd 10 keer genomineerd, maar ging uiteindelijk met lege handen naar huis.

Nóg een verliezer was de diversiteit op de filmprijzen zélf. De voorzitter van de BAFTA's, Pippa Harris, betreurde kort voor de ceremonie nog het gebrek aan vrouwen bij de nominaties voor beste regisseur, "terwijl ze de toekomst van de industrie vertegenwoordigen".

Verder noemde ze het ook "teleurstellend" dat er in de belangrijkste categorieën geen zwarte acteurs waren genomineerd. Ze beloofde een ingrijpende herziening van het "toekenningsproces" maar benadrukte dat het een probleem is in de volledige industrie.

Meest gelezen