Google Maps

Dief op heterdaad betrapt en opgesloten in de kerk van Ertvelde dankzij camera's

Een dief is in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart in Ertvelde, bij Evergem, opgesloten geraakt. Hij had eerder al de offerblokken leeggehaald. Daniël Van de Velde van de kerkraad kon de dief op heterdaad betrappen en draaide de kerkdeuren op slot.

Afgelopen zaterdag zag de voorzitter van de lokale kerkfabriek in de kerk van Ertvelde een vreemde man die foto's aan het nemen was.  Daniël Van de Velde herkende de man meteen: "Een maand geleden was er al eens iemand gepasseerd die de offerblokken leegroofde.  Hij sloeg ook toe in de kerk van Zelzate. Wij hebben in onze kerken camera's hangen die de dief toen goed hebben gefilmd." Toen Van de Velde de man aansprak, zag hij meteen dat het om de dief ging.  

Ik heb de kerkdeuren vast gedaan, zodat de man opgesloten zat

Daniël Van de Velde van de kerkfabriek

Kerkdeuren op slot

Van de Velde was toevallig in de kerk om de avondmis voor te bereiden. Hij twijfelde geen seconde en deed de kerkdeuren op slot, zodat de dief niet kon ontsnappen. "Ik ben meteen naar buiten gelopen, heb de deur vast gedaan en heb de politie gebeld. Die kwamen na tien minuten aangereden met twee combi's en hebben de dief aangehouden", aldus Van de Velde. 

Tien camera's in de kerk

De kerken in de regio zijn altijd open, dus iedereen kan er binnen en buiten. Daarom heeft de kerkfabriek beslist om overal camera's op te hangen. "In de kerk van Ertvelde hangen er tien en ook in de kerk van Kluizen zijn recent vier camera's opgehangen.  Ze geven zeer scherpe beelden en door een bewegingssensor filmen ze zodra er iets aan het gebeuren is in de kerk", beklemtoont Van De Velde. Alle leden van de kerkfabriek kunnen de beelden ook raadplegen op hun computer of smartphone. Het is nog niet duidelijk of er afgelopen zaterdag iets gestolen is. 

Meest gelezen