Radio 2

Ex-Special Forces Stijn Swijns over "Kamp Waes": "We hebben Special Forces in een beter daglicht gezet"

Instructeur Stijn Swijns uit Beringen is tevreden met het effect dat "Kamp Waes" heeft op het imago van Defensie. Dat vertelde hij "Start Je Dag". Ook de Special Forces komen goed uit het programma. Hoeveel nieuwe militairen-in-spe het programma juist heeft opgeleverd is nog niet duidelijk. 

Gisteren kon je de ontknoping van "Kamp Waes" op Eén bekijken. De wekelijkse afspraak op zondagavond heeft per aflevering tussen de 1,5 en 2 miljoen kijkers opgeleverd. En dat is goed voor Defensie, vindt Stijn. “Op deze manier kunnen we de Special Forces in een beter daglicht zetten.” In het programma begeleidt en beoordeelt hij de deelnemers samen met instructeur Fly.

Toen Stijn de kandidaten voor de eerste keer zag probeerde hij geen eerste indruk te vormen. “Je kan wel denken dat iemand potentieel heeft. Maar dan zie je toch dat ze aftakelen door te weinig slaap of eten”, zegt Stijn. 

Ondertussen is Stijn volop bezig met zijn eigen project "Mission me", jeugdkampen voor kleine Special Forces-fans. “In onze jeugdkampen willen we jongeren vooral begeleiden. We willen ervoor zorgen dat ze ontdekken wat ze in de toekomst willen bereiken”, zegt Stijn. Stijn kon zelf zijn draai niet zo goed vinden in het schoolsysteem in België. Dat is dan ook een van de redenen waarom hij bij Defensie terecht is gekomen. “Daarom wil ik nu andere jongeren helpen.”

Het team van Mission Me zal uit vier personen bestaan, waaronder hijzelf. Daarnaast zal er ook een psychologe, een ex-operator en een strateeg meewerken aan het kamp. 

Je kan wel denken dat iemand potentieel heeft. Maar dan zie je toch dat ze aftakelen door te weinig slaap of eten.
Stijn Swijns

Rond de Special Forces heerst er nog steeds heel wat geheimzinnigheid. Wie lid is, houdt dat ook voor zich. Huidige SF’ers die in Kamp Waes te zien waren werden dan ook onherkenbaar gemaakt. Stijn Swijns is sinds september geen lid meer waardoor hij wél met naam en toenaam op televisie te zien is.

Toen Stijn wel nog bij de Special Forces was, vertelde hij niemand over zijn job. “Met mijn buren heb ik bijvoorbeeld een goede band. Als je dan zegt dat je bij Defensie werkt en dan zes tot negen maanden weg bent naar het buitenland, dan weten ze ook wel dat er iets niet klopt. Ik hield het meestal vaag en zei iets over paracommando’s en Special Forces. Dan vragen mensen meestal niet door.”

Als het van mijn vrouw afhangt, was ik nog steeds een SF’er.
Stijn Swijns

Op zijn 31e vond Stijn dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging in zijn leven en sloot hij het hoofdstuk als Special Forces af. “Als het van mijn vrouw af hing werkte ik nu nog steeds bij de Special Forces, maar ik was op zoek naar iets nieuws”, zegt Stijn. “Maar ik blik nog steeds met een goed gevoel terug op de verschillende missies die ik heb uitgevoerd”. 

Meest gelezen