Grootste militaire legeroefening sinds 25 jaar in Waaslandhaven

In de Waaslandhaven is een grote legeroefening gestart die geleid wordt door de Amerikanen. Het gaat om de grootste militaire oefening van de afgelopen 25 jaar en er wordt verwacht dat die verschillende maanden zal duren. Bedoeling is om uit te testen hoe snel de Amerikaanse en Britse grondtroepen in Europa kunnen geraken.

In het kader van een grootse militaire oefening is het allereerste schip aangemeerd in de Waaslandhaven. Het gaat om een Brits schip dat logistiek materieel en voertuigen verscheept. Daarmee is de start gegeven van een oefening met de naam 'Defender - Europe 20'. 

6.000 Amerikaanse en Britse soldaten

"In Antwerpen komen zo'n 4.400 stuks materieel, zoals voertuigen en wapens, samen met ongeveer 6.000 Britse en Amerikaanse soldaten die zich de komende weken en maanden zullen verplaatsen door heel België", legt kolonel Paul Haccuria van het Belgische leger uit.

Defensie ondersteunt de Amerikaanse operatie: "Het personeel wordt opgevangen in Grobbendonk, het militair kwartier van het 29ste bataljon logistiek. Alle benodigde materieel komt binnen in de haven en zal bescherming krijgen door de tijdelijke militaire zone."

Veel hinder wordt er niet verwacht door de legeroefening. Als de troepen zich verplaatsen doen ze dat op momenten dat er weinig of geen verkeer is, dus ook niet overdag en zeker niet tijdens spitsuren.

kasto80

Meest gelezen