Radio 2

Hoeselt plant in 1 dag bos van 6 voetbalvelden groot

In Hoeselt zijn zondag 8.850 bomen aangeplant. Dat is goed voor een bos van ongeveer 6 voetbalvelden groot, tussen de Goosstraat en Romershoven. Meer dan 600 vrijwilligers zakten naar het weiland af om de inheemse bomen en struiken te helpen planten.

Het nieuwe bos is een initiatief van het Jane Goodall Institute en de Bosgroep Limburg. "Mensen komen aan en krijgen dan uitleg hoe ze de bomen moeten planten", vertelt Anouska Plasmeijer van het Jane Goodall Institute. "Er worden trouwens alleen maar inheemse bomen geplant, zodat het een waardevol ecologisch bos wordt."

De opkomst in Hoeselt was groot. Er waren zelfs zoveel vrijwilligers die wilden meehelpen dat de inschrijvingen vroegtijdig moesten worden afgesloten. Ook Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en voormalig politicus Jan Peumans (N-VA) waren van de partij.

Er kan altijd wel nog wat bos bij.
Burgemeester Werner Raskin

"Ik denk dat onze bijdrage wel belangrijk is", zegt vrijwilliger Sandro Capasso. "Er wordt veel gekapt en ik denk dat het dan ook belangrijk is dat er toch terug wordt aangeplant. Als we hier ons steentje kunnen bijdragen, willen we dat heel graag doen."

Ook burgemeester Werner Raskin (Open VLD) is blij met het nieuwe bos: "We zijn een landelijke gemeente met al heel wat bos, maar er kan altijd wel nog wat bij natuurlijk. Bomen zijn belangrijk, niet alleen voor de huidige generatie, maar ook voor onze kinderen. Zij hebben evenveel recht op een mooie en gezonde leefomgeving."

(lees verder onder de foto)

Radio 2

Voor veel mensen was het trouwens meteen een uitstap met de hele familie. "Wij zijn hier op aanraden van een collega die hier ook aan meewerkt", vertelt Annika De Graaf uit Mol. "En omdat ze bij ons in de straat een bos aan het omkappen zijn om een huis te bouwen. We wisten dat er hier een bos werd gezet, dus ik zei tegen de kindjes: "Kijk eigenlijk is het wel fijn dat we ergens anders bomen gaan planten omdat we weten dat er daar een bos verdwijnt." We vinden het ook belangrijk om met de kinderen regelmatig de bossen in te gaan." 

Tegen 2030 wil minister Demir in heel Vlaanderen 10.000 hectare nieuw bos. Ze trekt daarvoor 3,3 miljoen euro uit.

Radio 2

Ook in Waasmunster (Oost-Vlaanderen) en Tinlot (Luik) werden in het kader van dezelfde actie bomen geplant. 

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen