Videospeler inladen...

Zeger uit "Kamp Waes" is grote held van stotterende kinderen in Vlaanderen: "Nu maakt het minder uit dat ik stotter"

Zeger Van Noten is een van de opmerkelijkste deelnemers aan "Kamp Waes". Hij doet mee om zijn fysieke limieten op te zoeken, maar vooral om zijn persoonlijke grenzen te verleggen als stotteraar. Karrewiet polste bij stotterende kinderen wat iemand als Zeger op tv zien voor hen kan betekenen: "Hij is een voorbeeld, door hem maakt het minder uit dat ik stotter".

Zeger Van Noten was van meet af aan vastberaden om de Special Forces-training tot een goed einde te brengen in "Kamp Waes", maar voor stotterende kinderen is hij al langer dé held van de televisiereeks. 

Het "Zeger-effect"

De 23-jarige Zeger heeft een heel persoonlijke missie bij de start van "Kamp Waes": "Wat me altijd heeft doen sporten, is dat ik al heel mijn leven stotter. Op jonge leeftijd probeerde ik dat te verstoppen en uitdagingen uit de weg te gaan, omdat ik bang was. Bang dat mensen het zouden weten, dat ze me zouden beoordelen."

Zeger is een voorbeeld, het maakt nu minder uit dat ik stotter

"Sinds een paar jaar ben ik erachter gekomen dat ik daar niet onnozel over moet doen en open moet zijn. Daarom doe ik ook mee aan Kamp Waes, om mezelf en iedereen te bewijzen dat ik het kan. Misschien kan ik een voorbeeld zijn voor veel mensen in Vlaanderen", vertelt hij in het programma.

Dat lijkt héél goed gelukt. Karrewiet vroeg aan enkele stotterende kinderen wat ze ervan vinden dat iemand als Zeger elke zondag op tv verschijnt: "Stotteren wordt zo minder taboe", vertellen ze. "Zeger is een voorbeeld."

Bekijk hieronder de reacties van enkele stotterende kinderen in "Karrewiet":

Videospeler inladen...

De tip van Zeger: praat erover!

Wat vindt Zeger nu zélf van al die lovende woorden? "Het is fantastisch om te zien dat ik iets kan betekenen in hun jeugd", vertelt hij. "En zó stoer dat zo'n jongen in de klas over stotteren durft praten. Als ze mij hadden gevraagd om daarover te praten voor mijn medestudenten, had ik dat nooit gedaan. Ik wou dat toen nog verborgen houden."

Durf zeggen: ik stotter. Je stelt je kwetsbaar op, net dát laat zien hoe sterk je bent

Zeger Van Noten, deelnemer van "Kamp Waes"

Zijn grootste tip? "Je moet er open over zijn. Praat erover met je mama en papa thuis en op school. Als je een gesprek begint met mensen die je niet kent, vertel dan ook dat je stottert. Dan is het al gezegd en valt er niets meer achter de rug te zeggen. Je stelt je kwetsbaar op en net dàt laat zien hoe sterk je bent."

Bekijk hieronder de reactie van Zeger:

Videospeler inladen...

Meest gelezen