@Olivier Tilmant

Eerste kinderen van asielzoekers aangekomen in Koksijdse scholen

De eerste kinderen van asielzoekers zijn aangekomen in de vijf Koksijdse lager- en kleuterscholen. Het gaat om de eerste 23 kinderen. Het aantal wordt later verhoogd, tot alle kinderen van de driehonderd asielzoekers die op de luchtmachtbasis van Koksijde worden opgevangen.

De gemeente heeft al ervaring in onderwijs aan kinderen van asielzoekers. Ze grijpt dan ook terug naar het draaiboek van 2015. Toen werd ook een 'schoolspreiding' uitgewerkt. Die verdeelt de druk gelijkmatig over de scholen. De leerkrachten en directie laten weten dat ze er zin in hebben.

Welkom

De eerste groep is afkomstig uit 10 verschillende landen verspreid over 4 continenten, gaande van Venezuela over Eritrea tot Afghanistan. De gemeentelijke basisschool van Koksijde kreeg vandaag twee kleuters en twee kinderen die naar de lagere school gaan. De vier komen uit Eritrea. "Dat wordt geen probleem", glimlacht directeur Carine Tegethoff, "we zijn dat al gewoon. We hebben intussen al kinderen uit Rusland, Afghanistan, Syrië en verschillende Afrikaanse landen."  De kindergemeenteraad zorgde alvast voor een warme ontvangst. Ze toonden een eerste, belangrijk Nederlands woord aan de nieuwe klasgenootjes: welkom.

Meest gelezen