Hoge prijzen, onaangepaste wagens: Kom op tegen Kanker wil problemen met ziekenvervoer in kaart brengen

Vandaag is het Wereldkankerdag. Naar aanleiding van die gebeurtenis roept Kom op tegen Kanker patiënten op om hun ervaringen met ziekenvervoer te delen. De organisatie krijgt namelijk heel wat vragen en klachten over ziekenvervoer en wil die nu grondiger bestuderen. Het uiteindelijke doel is een stevig dossier te hebben waarmee de organisatie naar de overheid en de vervoersector kan trekken.

Kankerpatiënten en patiënten in het algemeen moeten tijdens hun ziekte vaak naar het ziekenhuis voor consultaties, bloedafnames, scans en behandelingen. Sommigen gebruiken hiervoor eigen vervoer of doen een beroep op familie of vrienden. Anderen zijn afhankelijk van professioneel ziekenvervoer of vervoer met vrijwilligers.  

Kostprijs en kwaliteit

Kom op tegen Kanker krijgt via de Kankerlijn veel vragen en klachten over dat ziekenvervoer. "Het gaat onder meer over de kostprijs van dat vervoer", zegt de directeur van Kom op tegen Kanker Marc Michils. "Sommige zieken­fondsen komen via een aanvullende verzekering tegemoet in de kosten, maar die tussenkomsten durven wel eens te verschillen. Patiënten moeten soms ook heel hoge bedragen uit eigen zak betalen, omdat ze naar verschillende ziekenhuizen vervoerd moeten worden."  

"Maar het gaat niet alleen om geldkwesties. We krijgen bijvoorbeeld ook opmerkingen over de kwaliteit van het vervoer. Over het feit dat mensen soms lange ritten moeten maken in wagens die niet aangepast zijn aan hun fysieke noden."  

Mensen moeten soms lange ritten maken in wagens die niet aangepast zijn aan hun fysieke noden.  

Marc Michils, directeur Kom op tegen Kanker

Kom op Tegen Kanker roept samen met het Vlaams Patiëntenplatform patienten en hun naasten op om hun ervaringen met ziekenvervoer te delen. Michils: "We willen een grondig beeld krijgen van al de problemen die patiënten met het ziekenvervoer ervaren. We willen weten wat er goed en minder goed loopt om uiteindelijk met concrete aanbevelingen naar de bevoegde ministers te kunnen stappen."    

Ervaringen met ziekenvervoer kunnen gedeeld worden via de Kankerlijn op het gratis nummer 0800 35 445 of via de website van Kom op tegen Kanker

Meest gelezen