#JeSuis(Pas)Mila, of hoe een Frans meisje van 16 de discussie over islam en intolerantie op scherp zet 

In Frankrijk is een internetfilmpje van een zestienjarige op Instagram uitgedraaid op een politieke rel. Mila kreeg massa's internethaat over zich heen en is met de dood bedreigd, nadat ze beledigende dingen had gezegd over de islam. De minister wist niet goed hoe te reageren, de maatschappij reageert verdeeld. #JeSuis(Pas)Mila: hoe ver kan (in)tolerantie gaan? 

De feiten

Op 18 januari zit Mila, een opvallende zestienjarige uit de buurt van Lyon, live op Instagram. Ze wijst de avances af van een jonge moslim. Op zich niet opmerkelijk, en al helemaal niet omdat ze openlijk lesbisch is.

Mila krijgt daarop verwijten als zou ze racistisch zijn. Ook de islam komt ter sprake. Waarop Mila een nieuw filmpje post waarin ze zegt dat ze helemaal niet racistisch is. Maar dat ze niets van godsdienst, van de islam moet weten.  

In de Koran staat alleen maar haat 

Mila, scholiere uit de omgeving van Lyon

"In de Koran staat alleen maar haat. De islam is kak. Ik heb het recht om uw godsdienst te beledigen, dat is helemaal niet racistisch. Ik steek mijn vinger in het gaatje van uw God", zegt Mila onder meer.

Als reactie daarop krijgt het meisje dan weer een hele hoop internetbagger over zich heen. Het gaat verder dan beledigingen in het genre van "vuile Franse" en "vuile lesbienne". Het adres van haar school wordt op het net gegooid, ze wordt bedreigd met verkrachting en zelfs met de dood. 

Het gerecht in actie

Mila dient een klacht in. Het parket onderzoekt twee zaken, namelijk de bedreigingen aan het adres van Mila én de uitspraken van Mila over de islam.

De eerste zaak wordt nog altijd onderzocht. Mila kan niet meer naar school, omdat de school haar veiligheid niet kan garanderen. De tweede zaak is uiteindelijk geseponeerd. Want in Frankrijk bestaat geen wet die godslastering strafbaar maakt. (lees verder onder de foto) 

Frans minister van Justitie Belloubet
AFP or licensors

Politieke reacties

Radicaal rechts springt op de zaak. Onder meer Marine Le Pen, die zichzelf opnieuw als kandidaat ziet bij de presidentsverkiezingen van 2022, vindt dat Mila alle steun moet krijgen. 

Steun die ze niet echt krijgt, of toch niet meteen, van minister van Justitie Nicole Belloubet. De minister veroordeelt weliswaar de (doods)bedreigingen aan het adres van Mila, maar ze vindt ook dat Mila zelf verkeerd is geweest.

De minister oordeelt in een interview namelijk dat "een godsdienst beledigen een aanslag betekent op de gewetensvrijheid". Minister Belloubet krijgt daarop veel kritiek, en niet alleen van uiterst rechts. Uiteindelijk moet de minister toegeven dat godslastering geen misdaad is en dat zij, minister van Justitie Belloubet dus, de zaak verkeerd heeft ingeschat, zelfs "een vergissing heeft begaan". 

Maatschappelijk debat

De hele zaak brengt hoe dan ook het debat (opnieuw) op gang in Frankrijk. Op Twitter ontstaat de hashtag #JeSuisMila, maar ook #JeSuisPasMila.

De eerste neemt de verdediging van Mila op zich. Velen vinden dat de politiek en de maatschappij zich nu maar eens duidelijk moeten uitspreken. Dat er geen plaats meer is voor een halfslachtige houding. Niet alleen moet schoolmeisje Mila hier worden verdedigd, het gaat ook om het recht op vrije meningsuiting.

De tweede groep, die van #IkBenMilaNiet zegt dan weer dat de manier waarop Mila haar kritiek heeft geuit niet meteen getuigt van veel respect. "We gaan een respectloze zestienjarige toch niet uitroepen als boegbeeld van de vrije meningsuiting?", zegt onder meer de gewezen socialistische presidentskandidate Ségolène Royal. 

En de linkerzijde?

Vooral de linkerzijde krijgt nu het verwijt niet al te duidelijk stelling te nemen. Er valt onder meer te lezen: "Willen de linkse partijen misschien het electoraat van de moslims in Frankrijk niet voor het hoofd stoten?"  

Enkele progressieve media in Frankrijk roepen nochtans wél op om de vrijheid van meningsuiting te verdedigen. Charlie Hebdo is #JeSuisCharlie niet vergeten en schrijft "dat Mila zegt wat wij tekenen" en dat het meisje dus alle steun verdient.

En ook het linkse blad L'Obs kiest voor #JeSuisMila. Met als boodschap: laat ons toch maar de kant kiezen van de vrije meningsuiting. Onder het motto "we verdedigen uw recht om te zeggen wat u denkt, ook al zijn we het daarom niet met u eens". (lees verder onder de Tweet)

Franse moslims vrezen dan weer dat racisme te vaak verpakt wordt onder het mom van godsdiensthaat. De voorzitter van de "Franse moslim­executieve" (Conseil Français du Culte Musulman) Abdallah Zakri toonde in een radio-interview weinig begrip voor Mila. "Wie wind zaait, zal storm oogsten", zei hij. Kritiek uiten tot daar, maar beledigen kan niet. 

Daarnaast hebben Abdallah Zakri en de Franse moslimexecutieve wel van bij het begin duidelijk gemaakt dat ze de bedreigingen veroordelen. De hele discussie vertoont gelijkenissen met de rel destijds over de Mohammed­cartoons. Maar terwijl de vreemdelingenhaat in Frankrijk toeneemt, zit zestienjarige Mila noodgedwongen thuis. Omdat ze niet meer naar school kan/mag/durft gaan. Van veel toenadering lijkt voorlopig geen sprake. 

Meest gelezen