Jean-Luc Crucke (MR).

MR-kopstuk Jean-Luc Crucke: "Wij zijn ook bereid om over het communautaire te spreken"

Ook de Franstalige liberalen van de MR zijn wel degelijk bereid om over een eventuele staatshervorming te praten. Dat zegt Jean-Luc Crucke, Waals minister van Financiën en Begroting voor MR, in "De ochtend" op Radio 1. Hij drukt daarmee de geruchten de kop in dat de MR op dat vlak zou dwarsliggen. "Iedereen weet dat het nu niet werkt en dat er een 'renovatie' nodig is van de staat." Alleen vindt hij dat niet het meest dringende.

Dat ruim 250 dagen na de verkiezingen nu Koen Geens van CD&V de koninklijke opdracht krijgt om een basis te leggen voor een federale regering, noemt Jean-Luc Crucke (MR) "een halve verrassing". Geens was volgens hem een van de drie oplossingen die de koning voorhanden had.

"Hij kon voor (PS-voorzitter, red.) Paul Magnette en (N-VA-voorzitter, red.) Bart De Wever gaan, voor Bart De Wever alleen of voor Koen Geens. Iedereen moet nu de keuze voor Geens respecteren." 

Volgens Crucke is Geens in elk geval "de schoonste oplossing", net nu er een periode van kalmte nodig is. "De zware zinnetjes en pesterijen tussen de partijen moeten stoppen. De mensen vragen een regering."

De staat hervormen

Nochtans doken de voorbije dagen geruchten op dat de PS en de N-VA al een eind naar elkaar toe aan het bewegen waren, maar dat de MR zelf dwarslag voor zo'n paars-gele coalitie, met name als het ging over het communautaire. Maar dat ontkent Crucke. 

De zware zinnetjes en pesterijen tussen de partijen moeten stoppen

Jean-Luc Crucke (MR)

"Wij hebben altijd gewerkt voor de oplossing, niet tegen de oplossing. Maar de sociaal-economische oplossingen zijn nu het meest dringend. Daarachter komt ook het communautaire, eventueel een zevende staatshervorming. Wij hebben dat nooit geweigerd, maar dat is momenteel niet dringend."

Beluister hier het gesprek met Jean-Luc Crucke in "De ochtend" op Radio 1:

Niet dat de N-VA nu plots opnieuw het woord confederalisme in de mond moet beginnen nemen. "Dat woord wordt niet aanvaard door de Franstalige partijen, niet alleen de mijne. Maar iedereen weet dat het nu niet werkt en dat er een 'renovatie' nodig is van de staat."

Volgens Crucke moet je dan wel over alles kunnen spreken: "Over betere en misschien meer bevoegdheden voor de gewesten, maar ook over de vraag of enkele bevoegdheden niet beter weer federaal kunnen worden."

(Lees verder onder de foto)

Quid Open VLD?

Mochten de PS, de N-VA, de MR en CD&V alsnog overeenkomen, zal de grote vraag zijn of Open VLD ook mee aan boord komt. Het is geen geheim dat de relaties tussen met name de N-VA en Open VLD op dit moment op z'n zachtst gezegd ijzig zijn. 

In de ogen van Jean-Luc Crucke is de as MR-Open VLD nog sterk. "Kijk, het is mogelijk zonder een liberale familie. Maar is dat evenwichtig voor ons land? Ik ben er zeker van van niet."

Meest gelezen