Foto: Erik-Jan Ouwerkerk

Dreigt u in te dommelen achter het stuur? Alleen koffie en een dutje helpen, de rest is onzin

Een kort dutje en een kop koffie zijn de enige manieren om slaperigheid achter het stuur te voorkomen. Dat is de boodschap van een nieuwe campagne van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). De voorbije maanden liet de VSV speekseltesten uitvoeren bij bestuurders die tussen 10 uur 's avonds en 2 uur 's ochtends onderweg waren. Bij een derde van die bestuurders gaf de test aan dat hun lichaam in zijn "biologische nacht" was, en dat ze dus een risico namen door te rijden.

"Late rit? Enkel koffie en powernap houden je wakker." Dat staat te lezen op de nieuwe affiches die de Vlaamse Stichting Verkeerskunde langs de wegen liet plaatsen. De campagne komt er na een onderzoek bij chauffeurs die 's nachts onderweg zijn.

In de afgelopen maand december liet de VSV zo'n 380 bestuurders die tussen 22u en 2u onderweg waren een speekseltest afleggen die hun melatonine-gehalte bepaalt. "Melatonine is een hormoon dat ons waak-slaapritme regelt en dat aangeeft wanneer we moeten gaan slapen," zegt Werner De Dobbeleer van de VSV. "Bij een derde van de geteste bestuurders bleek die melatonine aan te geven dat hun biologische nacht begonnen was en dat ze dus een risico namen door nog te rijden."

"Fit genoeg"

Opvallend is dat de grote meerderheid van de geteste bestuurders zichzelf wél nog fit genoeg voelde om te rijden. Dat blijkt uit de vragenlijsten die de bestuurders voorgelegd kregen naast de speekseltest. "Mensen kunnen dat zelf moeilijk inschatten en denken vaak dat het hen nog wel lukt om te blijven rijden, ook als hun biologische nacht al begonnen is."

En daarmee nemen ze een groot risico. Volgens de Vlaamse Stichting Verkeerskunde wordt 1 op de 5 zware ongevallen veroorzaakt door slaperigheid achter het stuur.

(Lees voort onder de foto)

Raampje open?

Het beste zou zijn om helemaal niet te rijden wanneer ons lichaam aangeeft dat het tijd is om te gaan slapen, zegt de VSV. Maar als het echt niet anders kan, dan doet u beter eerst een dutje. In combinatie met een kop koffie zou dat de enige manier zijn om slaperigheid te bestrijden.

"Alle anderen dingen zoals het raampje openzetten of luide muziek, die werken maar heel even. En daarna slaat de slaperigheid dikwijls dubbel zo hard toe," zegt De Dobbeleer.

Op de website beloofd.be kunnen bestuurders zelf de belofte maken om voor een late rit een dutje te doen en een koffie te drinken. U kan er ook berekenen wanneer de biologische nacht valt in uw specifieke geval.

Meest gelezen