© Pascal Smet

NMBS wil ruimtes onder sporen bij Brussel-Zuid openstellen voor het publiek

Spoorwegmaatschappij NMBS wil twee zalen onder de sporen nabij het station Brussel-Zuid, die al een veertigtal jaar ongebruikt zijn, nu toch een invulling geven. Ze zal met partners op zoek gaan naar een herbestemming. "Het zijn bijzonder mooie ruimtes die goed gebruikt kunnen worden", zegt Joeri Januarius van het expertisecentrum voor industrieel erfgoed Etwie in "De wereld vandaag" op Radio 1.

De twee ruimtes onder de sporen tussen het Zuidstation en de kleine ring zijn goed voor 22.000 vierkante meter oppervlakte. Ze vormen momenteel een blinde muur tussen het station en het stadscentrum. De voorbije veertig jaar zijn de ruimtes niet gebruikt.

Het Brussels Gewest heeft al verschillende keren gemeld dat het de ruimtes graag wil omvormen tot bijvoorbeeld horecazaken, winkels en een markthal. Maar bij de spoorwegen werd meestal terughoudend gereageerd. Vooral de brandveiligheid - de ruimtes liggen onder een drukke spoorverbinding - is een groot issue.

Maar nu wil de NMBS toch onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. "We zijn op zoek naar partners in de publieke en de private sector om ideeën te verzamelen over een mogelijke invulling" van de ruimtes, zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. "We zullen dit jaar nog een "request for information" versturen."

Mooie kans die gegrepen moet worden

De stationswijk staat sowieso voor grote veranderingen. Op de Fonsnylaan wil de NMBS een nieuwe hoofdzetel van circa 80.000 vierkante meter bouwen. De selectie van een projectontwikkelaar is bezig. Die zou het gebouw moeten optrekken in ruil voor andere NMBS-gronden en -gebouwen in de buurt, waar hij dan woningen en/of kantoren kan bouwen.

"Het is een kans die door alle partijen moet worden gegrepen. De oorspronkelijke functie van de ruimtes is niet duidelijk. Het zijn mooie ruimtes die goed gebruikt kunnen worden. Daar zijn blijkbaar ooit feesten georganiseerd. Waarom daar niet opnieuw gebruik van maken en er een ontmoetingsplek voor de mensen van te maken?", zegt Joeri Januarius van het expertisecentrum voor industrieel erfgoed Etwie in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Meest gelezen