Radio 2

Getest: parkeren op de randparking in Gent en met het pendelbusje naar het centrum

Wie een vervuilende wagen heeft en het centrum van Gent niet meer binnen mag door de lage emissiezone, moet de stad nog niet volledig afschrijven. Want de 2 randparkings waar je gratis kan parkeren en met een pendelbusje naar het centrum kan, zijn een succes. Radio 2 Oost-Vlaanderen testte het.

In Gent mag je met bepaalde vervuilende voertuigen niet meer binnen in het centrum. Sinds 1 februari krijg je een boete in de bus als je de regels overtreedt. Een nieuwe auto kopen is niet altijd een optie, maar de randparkings zijn dat wel.

Parkeren en rijden (met de bus)

Gent telt twee randparkings waar je gratis kunt parkeren én waar pendelbusjes je naar het centrum brengen. Eén parking ligt aan de Watersportbaan, de andere bij de Decathlon/Weba aan de Gentse haven. Elk kwartier rijdt er een gratis pendelbusje rechtstreeks van de parking naar het centrum van Gent. 

(lees voort onder de foto)

Radio 2

Weinig reclame, toch overvol

De shuttlebusjes rijden al voor de invoering van de lage emissiezone, maar zijn nog niet zo bekend.

“Weinig mensen kennen onze pendelbusjes, er wordt niet veel reclame voor gemaakt", legt buschauffeur Semih uit. "De meesten kennen het door mond-aan-mondreclame”,  Toch zit zijn busje ook op een maandagvoormiddag goed vol.

Voor passagier Inge biedt het niets dan voordelen: “Je moet niet meer met je wagen door het drukke centrum rijden, er is hier altijd plaats, er zijn busjes om het kwartier en het is allemaal gratis.” Toch gebruikt Inge nog niet lang de randparking. “Mijn ouders hebben me het leren kennen. Vroeger ging ik wel met de auto naar de stad,  maar nu ik dit ken, is dat geen optie meer.”

Vroeger nam ik altijd de auto naar het centrum. Nu ik de busjes ken, is dat geen optie meer

Passagier Inge

Vervuilende wagen buiten

“Nu de lage emissiezone er is, zijn er meer mensen die er gebruik van maken”, beaamt de buschauffeur. En ook de passagiers stemmen in: “Ik mag met mijn wagen de stad niet meer in, en de wagen van mijn man is ook afgekeurd dus ik kan er echt niet meer in. Het is zalig dat die busjes er zijn. Zo moet ik geen nieuwe auto kopen.”

Andere passagiers mogen de stad nog binnen maar kiezen toch voor het pendelbusje. “Ik heb een benzinewagen en mag de stad nog binnen, maar toch neem ik het busje. Zo zijn er minder auto’s in het centrum, da’s beter”, besluit passagier Marva.

(lees voort onder de foto)

Radio 2

Extra bussen op piekmomenten

De busjes zijn gratis en snel, een voordeel waar De Lijn niet tegenop kan, zegt passagier Hendrik. “Wij komen van Lovendegem en namen vroeger de lijnbus naar Gent. Maar die bus stopt overal. Met dit busje gaat het veel sneller en het is ook nog eens gratis. Met het geld dat we uitsparen, drinken we een koffietje extra.”

Met het geld dat we uitsparen, drinken we een koffietje extra

Passagiers Hendrik en Luth

De busjes zijn duidelijk een succes, bijna alle zitplaatsen zijn ingenomen. “Maar hopelijk wordt het succes niet té groot”, zegt passagier Hendrik. “Tijdens de kerstdagen stond er eens een lange wachtrij op de koopzondag. De busjes zijn niet zo groot, dus dan moet je soms wachten.”

Maar dan kan er altijd een mouw aangepast worden. “Ook tijdens de Gentse Feesten en de Gentse Winterfeesten is het druk”, zegt de buschauffeur, “dan moeten we extra bussen inleggen of gebruiken we grotere bussen.”

Radio 2

Gent telt nog heel wat andere ‘Park + Ride’, parkings. Daar kan je (tegen betaling) een bus of tram van De Lijn nemen om in het centrum te komen.

Meest gelezen