Man die CEO van horlogebedrijf wou afpersen met bijl krijgt 2 jaar cel met uitstel

Een man die de CEO van horlogebedrijf Rodania wou afpersen, is in Gent veroordeeld tot twee jaar cel met uitstel. De man had een bijl, een baseballknuppel, snoeischaren en snelbinders in zijn wagen, maar werd toevallig tegengehouden door een politiepatrouille in Gent. Op z’n smartphone troffen speurders ook een speech aan die was gericht tot het slachtoffer: “Straks zal je zoveel bloed verliezen dat je flauwvalt”.

Een politiepatrouille hield de zakenman begin 2019 tegen in de buurt van de Gentse Dampoort. Inspecteurs vonden in de bestelwagen meerdere verdachte voorwerpen: een bijl, een jachtmes, een baseballknuppel, plakband en een blinddoek. De verdachte, een Vlaamse ondernemer die in Barcelona woont en werkt, werd ingerekend. Zijn passagier kon ontkomen. 

Misgelopen zakendeal

Naar eigen zeggen wou de zakenman druk zetten op de CEO nadat een deal met Rodania, een bedrijf dat Zwitserse polshorloges maakt, de mist inging. De man verklaarde aan de rechtbank dat hij hierdoor honderdduizenden euro's schulden maakte. Iets wat hij niet zomaar achter zich zou laten: hij schakelde twee handlangers in én zette koers richting Gent.

Enkele pogingen tot een confrontatie volgden, maar draaiden uiteindelijk op niets uit: zo passeerde hij tot tweemaal toe de woning van het slachtoffer in Maldegem en probeerde hij de CEO ook te onderscheppen bij het hoofdkwartier van het bedrijf in Gent. Met behulp van een valse identiteit wist hij uiteindelijk een lunchafspraak vast te leggen met het slachtoffer, maar aangezien de ingehuurde handlangers niet op tijd in Gent raakten, sneuvelde ook dat plan. 

Totaal contactverbod, geen effectieve celstraf

Voor de correctionele rechtbank verklaarde de bedrijfsleider dat hij vooral angst wou inboezemen, maar geweld zou vermijden. Aangezien zijn pogingen op niets uitdraaiden, gooide hij zijn plannen uiteindelijk in de vuilnisbak. Op terugweg naar de luchthaven liep hij dan tegen de lamp. Speurders troffen na zijn arrestatie een lugubere speech aan op z'n smartphone: “Je hebt een huis, een vrouw en kinderen. Elk met twee handen met vijf vingers. Herinner je dat goed, want straks zal je zo veel bloed verliezen dat je flauwvalt.”

De verdediging pleitte dat er geen sprake is van afpersing omdat de man nooit verder raakte dan plannen, maar die redenering veegde de driekoppige rechtbank maandag van tafel. De voorzitter sprak een voorwaardelijke celstraf van 2 jaar uit: concreet moet de man dus niet naar de cel, als hij het opgelegde contactverbod met de familie respecteert. 

kasto80

Meest gelezen