"Van keuken tot kapel", fotoboek over bijna 200 jaar onderwijs door de Ursulinen in Diepenbeek

De zusters Ursulinen zijn in 1853 gestart met onderwijs in Diepenbeek. De toenmalige pastoor vond dat er in zijn parochie te weinig kinderen naar school gingen. Daarom vroeg hij een zuster die hij kende om onderwijs in Diepenbeek te organiseren.  

In 1853 zijn vier zusters met onderwijs gestart in Diepenbeek. Ze richtten enkele klaslokalen in in een woonhuis. Drie jaar later werd gestart met de bouw van een school en klooster in het centrum van de gemeente.  

"De zusters werden met een belsignaal geroepen als ze nodig waren in het klooster", vertelt Guido Wijsmans, auteur van het fotoboek "Van keuken tot kapel". "Tegen de muur hing een blad met de code voor iedere zuster. Ik ben hier vaak geweest als directeur van de lagere school. Ik kende het gebouw heel goed maar nu is het een echte bouwwerf. Het oude klooster wordt in de toekomst een woonzorgcentrum, het Angelahof."

"Ik heb zo’n 1500 foto's gemaakt van het klooster", vertelt fotograaf Bart Stevens. "Daaruit hebben we dan een selectie gemaakt voor het fotoboek maar dat was niet makkelijk. We hebben geprobeerd een soort rondleiding door het klooster te maken. Hopelijk hebben we toch de geschiedenis van de Ursulinen in Diepenbeek en van het klooster kunnen bewaren in dit fotoboek."

(lees verder onder de foto)

"De badkamer mochten we niet fotograferen van de zusters", vertelt auteur Giedo Wijsmans. “Maar toen de zusters weg waren, zijn we er toch binnengeraakt. We hebben toen wel foto's kunnen maken, van de douche bijvoorbeeld en daarboven het kruisbeeld. Onze-Lieve-Heer hield de zusters dus ook in de gaten als ze onder de douche stonden." 

"De kapel is van 1887", vertelt Wijsmans. "Ze is geklasseerd maar wat ermee gaat gebeuren, is nog niet beslist. Wordt het een expositieruimte of zullen er toch nog erediensten plaatsvinden? Dat is nog niet duidelijk." 

De badkamer mochten we niet fotograferen.
Auteur Giedo Wijsmans

"De kapel is een hele sfeervolle ruimte", gaat fotograaf Bart Stevens verder. "Veel Diepenbekenaren hebben er herinneringen aan. Tijdens de kerstnacht konden de Diepenbekenaren hier de kerstmis komen volgen en dan was de kapel altijd heel mooi versierd."

Het klooster van de Ursulinen heeft altijd tot de verbeelding gesproken van de Diepenbekenaren. De school en het klooster vormden een lange bakstenen muur langs de hoofdstraat van Diepenbeek. Maar aanvankelijk was het klooster verboden terrein voor de gewone man. Pas veel later werd het opengesteld voor vergaderingen, erediensten, lezingen en opvoeringen. Nu zijn alle Ursulinen vertrokken en wordt het klooster omgevormd tot woonzorgcentrum. De school zelf is nog altijd in gebruik.   

Beluister hier de volledige reportage:

Meest gelezen