Wichelen krijgt een echt dorpsplein en bescherming tegen wateroverlast

De gemeente Wichelen krijgt over enige tijd een eigen dorpsplein. De gemeente profiteert van werkzaamheden tegen wateroverlast om een plein aan te leggen. Om overstromingen tegen te gaan wordt onder andere de Scheldedijk verstevigd en komt er een pompstation. 

De meeste dorpen hebben een kerkplein of een gemeenteplein, maar Wichelen heeft dat niet. Zowel de kerk als het nieuwe en het oude gemeentehuis liggen naast een weg. Nu er werkzaamheden voor het Sigmaplan zijn gestart, maakt de gemeente ook werk van een dorpsplein. 

Sigmaplan

Het Sigmaplan is een plan van de Vlaamse overheid om de gemeenten langs de Schelde te beschermen tegen wateroverlast en overstromingen. In Wichelen kreeg de wijk Bohemen geregeld te maken met ondergelopen huizen en een ondergelopen gewestweg bij extreem hoogwater in de Schelde. 

“Door een pomp te bouwen ter hoogte van de Bosbeek en de afbrokkelende dijk te versterken en te verhogen gaat de Vlaamse Waterweg die wateroverlast tegen”, legt burgemeester Kenneth Taylor uit. 

De Vlaamse Waterweg zal stalen damplanken in de oever zetten die een robuuste wand vormen met grondankers voor extra stabiliteit. Op die manier ontstaat een stevige dijk. 

De werken zullen gepaard gaan met geluidshinder en trillingshinder voor de omwonenden.

Dorpsplein

Op de verhoogde en versterkte dijk wordt een jaagpad aangelegd zodat het een wandel- en fietsweg wordt. “Ter hoogte van gemeentehuis komen trappen naar de Schelde zodat we de Schelde dichter bij de gemeente brengen”, plant burgemeester Taylor.

De inwoners zien dat wel zitten. “Ik ben geboren in Wichelen en heb nooit een dorpsplein gekend, maar ik zie in de andere deelgemeente Schellebelle dat zo’n dorpsplein echt wel mensen bij elkaar brengt als er iets te doen is”, zegt een inwoonster. 

Een andere inwoner heeft niet meteen nood aan een plein, maar geeft wel toe “dat er eigenlijk niet echt een plein is. En het zal schoon zijn!”

kasto80

Meest gelezen