193 Brusselse daklozen krijgen een griepprik: "Beter cijfer dan de 15 vorig jaar"

In Brussel hebben 193 daklozen een griepprik gekregen. En dat is een goed cijfer, zegt Dokters van de Wereld. Vorig jaar waren het er maar 15. "En net deze doelgroep heeft het harder nodig dan om het even wie". 

De afgelopen maanden hebben mobiele teams van Dokters van de Wereld heel het Brussels grondgebied afgegaan om daklozen te overtuigen een griepprik te nemen. "Niet makkelijk", zegt woordvoerder Emmy Deschuttere. "Net als bij de bevolking staan veel daklozen wat sceptisch tegenover het griepvaccin. Ze zijn er bang van of vrezen om ziek te worden. Het heeft wel wat overtuigingskracht gevergd via een campagne en onze teams op straat, maar we zijn tevreden."

Kwetsbaar en urgent

Nochtans is de griepvaccinatie bij daklozen erg belangrijk vervolgt Deschuttere: "Daklozen zijn een erg kwetsbaar publiek. Ze worden blootgesteld aan moeilijke omstandigheden op straat. En over het algemeen hebben ze een slechtere gezondheid dan de gemiddelde bevolking. Bovendien verblijven ze tijdens de winter in de opvangcentra allemaal onder één dak. Dat maakt de vaccinatie nog urgenter."  

Meest gelezen