Chinese militairen paraderen op het Tienanmen-plein in Peking.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

China erkent "tekortkomingen" in de aanpak van het coronavirus

China geeft toe dat het land tekortgeschoten is bij de bestrijding van het coronavirus. De Communistische Partij zegt dat er lessen moeten worden getrokken uit de gebeurtenissen van de afgelopen weken en dat voortaan beter moet worden ingegrepen bij een nationale noodsituatie. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt intussen dat er nog geen sprake is van een pandemie.

Eind december kwamen er in en om de miljoenenstad Wuhan, in de oostelijke provincie Hubei, veel meldingen van mensen met een longinfectie. Ze hadden hoge koorts en moesten hoesten. Soms kregen ze ademhalingsproblemen en een longontsteking. Uit onderzoek bleek dat de ziekte veroorzaakt werd door een tot dan toe onbekend coronavirus. Sindsdien heeft het virus zich verspreid over heel China en is het ook in andere landen opgedoken.

De aanpak van de Chinese overheid kreeg wel wat kritiek, zo zou ze de ernst ervan hebben willen minimaliseren. Pas na enkele dagen kwamen er zeer strenge en uitgebreide maatregelen, zoals het in quarantaine plaatsen van de zwaar getroffen provincie Hubei, het opschorten van vlieg-, trein- en busverkeer en het sluiten van scholen en bedrijven.

De Chinese president Xi Jinping liet half januari weten dat het leven en de gezondheid van de Chinese bevolking absolute prioriteit moest krijgen, net als het tegengaan van een verdere verspreiding.

"Nationale noodsituaties beter aanpakken"

Het Centrale Politbureau van de Communistische Partij van China -het dagelijks bestuur van China, zeg maar, voorgezeten door president Xi Jinping- zegt nu dat er "lessen getrokken moeten worden uit de gebeurtenissen van de afgelopen weken" en "dat voortaan beter moet worden ingegrepen bij een nationale noodsituatie." Het doet dat in een mededeling via het staatspersbureau Xinhua.

"Als reactie op de tekortkomingen en gebreken die aan het licht kwamen in het antwoord op deze epidemie, moeten we de manier verbeteren waarop we nationale noodsituaties aanpakken. Ook moeten we onze mogelijkheden en kennis verbeteren om te kunnen omgaan met dringende en gevaarlijke taken", luidt het.

Het is maar zelden dat de Chinese overheid een "fout" of een tekortkoming erkent.

"Strenger toekijken op handel in dieren"

Het Centrale Politbureau zegt ook dat er strenger toegekeken zal worden op de handel in diersoorten op illegale markten. Vermoedelijk is het nieuwe coronavirus overgedragen van dieren op mensen op een markt in de stad Wuhan. Die markt is al meer dan een maand gesloten. Welk dier precies de bron van de besmetting vormt, is nog onbekend.

"Het is noodzakelijk dat we het toezicht op de markten verstrengen. We moeten de illegale markten met exotische diersoorten resoluut opsporen en verbieden", luidt het in de officiële mededeling via het staatspersbureau Xinhua.

Wuhan, waar de besmetting ontstond, blijft voor de Chinese overheid ook topprioriteit en er zal ook extra medisch personeel naar de stad worden gestuurd. Daarnaast zegt het Politbureau dat mensen die fouten hebben gemaakt bij de bestrijding van het virus, gestraft zullen worden.

Tweede dode buiten China

Het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus in China is intussen gestegen tot 20.438. 425 mensen zijn overleden als gevolg van complicaties door de besmetting. Het gaat voornamelijk om oudere mensen en mensen die al andere gezondheidsproblemen hadden en daardoor verzwakt waren.

Ook in heel wat andere landen is het virus intussen opgedoken, niet alleen in Azië, maar ook in de VS, Canada, Duitsland en Frankrijk. Afgelopen nacht is een tweede dode gevallen buiten China. Een man in Hongkong is bezweken aan de gevolgen van het coronavirus. Hij was eerder in Wuhan geweest. Enkele dagen geleden stierf een man op de Filipijnen, een Chinees die vanuit Wuhan naar de Filipijnen gereisd was.

In België is vandaag een eerste besmetting vastgesteld, bij een landgenoot die uit Wuhan geëvacueerd was.

WHO: "Nog geen pandemie"

Het coronavirus moet nog niet worden gezien als een pandemie, een wereldwijde epidemie. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vanmiddag gezegd op een persconferentie. "Momenteel is er nog geen sprake van een pandemie", zegt de WHO.

Bekijk hier het fragment uit "Terzake" over het coronavirus:

Videospeler inladen...

Meest gelezen