Chinese winkel in Gent blijft populair. "Maar op de tram riepen jongeren eens 'corona' naar me", zegt uitbaatster Yuan

De klanten van de Chinese winkel Dun Huang blijven trouw langskomen. “We merken geen verschil door het coronavirus, al zou ik dat wel snappen”, klinkt het bij de uitbaters. 

Een van de geëvacueerde Belgen die uit China is overgebracht, is besmet met het coronavirus. De persoon zit in quarantaine en zijn gezondheid wordt nauwlettend opgevolgd. Maar hoe zit het met de vrees in het dagdagelijkse leven? Durven mensen nog in contact komen met Azië? Radio 2 ging eens langs bij een Chinese winkel in Gent.

Trouwe klanten

De klanten stromen binnen bij Yuan en Raymond in Gent. Een klant heeft boodschappen bij voor zijn mama: “Ik vind het een heel lekkere keuken dus ik kom hier af en toe. Ik kan me niet inbeelden dat klanten weg zouden blijven.”

Yuan treedt hem bij: “In het begin was ik een beetje bang dat er minder klanten zouden komen, maar eigenlijk hebben we niets gemerkt. Onze klanten blijven ons trouw. Wel zijn ze ongerust, ze vragen of onze familie in China veilig is en of het goed met hen gaat.”

Ik zou er zelfs niet aan denken weg te blijven, dat is absurd

Een klant

Racisme op straat

Buiten de winkel merkt Yuan wel verandering op. “Een keer riep een groep studenten ‘corona’ naar mij toen ze uit de tram stapten. Ze liepen snel weg, maar iedereen in de tram keek me aan. Die aandacht wil ik helemaal niet.”

Daar valt niets aan te doen legt Yuan uit. “Ik kan moeilijk een bord uithangen dat wij al meer dan drie maanden niet in China zijn geweest. Ik vrees dat Belgen gaan denken dat alle Chinezen een virus zijn.”

Begrip voor ongerustheid

Haar man Raymond begrijpt de ongerustheid: “Het is natuurlijk onnodig, maar stereotypen bestaan nu eenmaal. Je kan daar niets op zeggen, het zijn vooroordelen. Het is normaal dat iedereen zichzelf op de eerste plaats zet en niet denkt aan de gevoelens van Chinezen."

“Het belangrijkste is dat we niet panikeren”, zegt Raymond. Dat beaamt ook een andere klant: “Panikeren heeft geen zin. Je hoeft niet Aziatisch te zijn om het virus te hebben, misschien heb ik het en heb jij het nu”, lacht ze.

kasto80

Meest gelezen