Chris Dusauchoit over rouwregister voor dode politiehonden: "Ik vind dat niet overdreven"

In het politiecentrum van Knokke-Heist is gisteren een rouwregister geopend voor Drago en Blue, de twee politiehonden die zondag omkwamen toen een politiecombi crashte tijdens een interventie. Overdreven voor sommigen, meer dan normaal voor anderen. Tv-maker en dierenvriend Chris Dusauchoit snapt het verdriet en de verslagenheid.

“Eigenaars van honden en katten vinden sowieso dat hun huisdier deel van de familie is. Maar het gaat hier om speciale honden, politiehonden die in dienst zijn en om het leven zijn gekomen. Dan zijn ze op zekere hoogte stadspersoneel. Ik vind dat niet overdreven”, zegt Dusauchoit.

Koffietafel voor de hond

Dusauchoit weet niet of het ooit al eerder gedaan is: een rouwregister voor een dier. “Maar Herman Brusselmans organiseerde wel een koffietafel toen zijn hondje stierf.”

"Voorwerp" in de wetgeving

Iets anders valt Dusauchoit op. “Als je kijkt naar de wetgeving dan staan die politiehonden geboekstaafd als voorwerp. Als je als crimineel achtervolgd wordt door zo’n aanvalshond en je slaagt erin om die hond uit te schakelen, dan kan je enkel vervolgd worden voor schade aan staatseigendom, niet aan een dier. Misschien is dit een goede aanleiding om aan die wetgeving te sleutelen.”

Meest gelezen