Videospeler inladen...

Na de eerste Belgische corona-besmetting: "Het protocol heeft zeer goed gewerkt, het virus is onder controle"

Een van de negen Belgen die uit de Chinese stad Wuhan zijn gerepatrieerd, blijkt besmet met het coronavirus. De acht anderen hebben negatief getest op corona, maar blijven wel in de voorziene quarantaine van 14 dagen. Al is de kans klein dat zij alsnog besmet zouden blijken. "Het protocol dat we op voorhand hadden beslist, heeft zeer goed gewerkt", klinkt het. "Paniek bij de bevolking is voor niets nodig."

De Belgen werden op vrijwillige basis gerepatrieerd uit de regio rond de Chinese stad Wuhan, de bakermat van het nieuwe coronavirus. Zondagavond landden ze op de militaire luchthaven van Melsbroek, waarna ze in quarantaine werden geplaatst in het militaire hospitaal van Neder-Over-Heembeek. Een van hen blijkt nu dus besmet met het coronavirus, maar de persoon in kwestie heeft geen ziekteverschijnselen, "voelt zich goed en is niet in paniek".

"Voor het vertrek in Wuhan werd iedereen gezien door een Franse en Chinese dokter. Iedereen op het vliegtuig werd gecontroleerd op de ziektesymptomen. Bij de landing in Melsbroek is er opnieuw een medische check geweest en daarna zijn de mensen overgebracht naar het militair hospitaal", verklaarde minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) op een persconferentie. "Gisteren zijn de testen onderzocht in het laboratorium in Leuven en gisteravond hebben we de resultaten daarvan gekregen."

Eén persoon heeft dus positief getest op het nieuwe coronavirus en is overgebracht naar het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel. De testen van de andere Belgen waren negatief. De kans dat zij alsnog ziek zouden worden, is bijzonder klein. "Het protocol dat we op voorhand hebben beslist, ligt klaar en heeft zeer goed gewerkt", aldus dokter Steven Van Gucht, directeur van het wetenschappelijk comité dat is opgericht naar aanleiding van het coronavirus. "We hadden rekening gehouden dat dit scenario zich kon voordoen. Dat is ook de reden waarom we onmiddellijk de personen in kwestie getest hebben wanneer zij aangekomen zijn in het militair hospitaal. Er zijn ook heel wat voorzorgen genomen om ervoor te zorgen dat de personen mekaar niet zouden kunnen besmetten en ik heb er goede hoop in dat dat inderdaad niet het geval zal zijn."

Wereldgezondheidsorganisatie verwittigd

De andere personen die werden gerepatrieerd uit China blijven wel nog in quarantaine en zullen verder opgevolgd en getest worden. "Dat doen we om absoluut zeker te zijn dat zij virusvrij blijven. Ik denk dat dat waarschijnlijk het geval zal zijn. Met elke dag die nu verstrijkt, kunnen we meer en meer zekerheid geven dat de rest van de groep mooi negatief zal blijven", stelde dokter Van Gucht.

Op de vlucht naar Melsbroek zaten ook mensen uit andere landen, onder meer uit Tsjechië, Denemarken, Nederland en Slovakije. België heeft de betrokken landen verwittigd en ook de Wereldgezondheidsorganisatie is geïnformeerd over het eerste Belgische corona-geval.

Hier ging het natuurlijk om een kleine groep Belgen die door de overheid werd gerepatrieerd vanuit Wuhan naar België, en dat onder strikte medische opvolging. Andere mensen die de voorbije weken vanuit China zijn teruggekeerd naar België, worden niet getraceerd of opgevolgd. "Die controle is heel moeilijk", klinkt het. "Maar we roepen iedereen die uit China is teruggekomen op om de huisarts te raadplegen wanneer ze ook maar de minste symptomen voelen."

Iedereen die de voorbije weken is teruggekomen uit China en ook maar de minste symptomen voelt, moet de huisarts raadplegen

Viroloog Marc Van Ranst

"Paniek is gevaarlijker dan het virus"

De besmette persoon is volledig geïsoleerd. Voor het grote publiek heeft de eerste bevestigde besmetting in ons land met het coronavirus dan ook "geen enkele consequentie", verzekerde viroloog Steven Van Gucht. "Het virus in ons land is nu onder controle. Paniek zou gevaarlijker zijn dan het virus zelf", voegde minister De Block daar aan toe.

Bekijk hier de volledige persconferentie: 

Videospeler inladen...

Herbekijk hier de analyse van onze wetenschapsjournalist Koen Wauters in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen