In Vlaanderen betaal je nu gemiddeld 719 euro huur voor een appartement

De huurprijzen in Vlaanderen zijn in 2019 met 3,7 procent gestegen ten opzichte van 2018. Vlaams‐Brabant blijft de duurste provincie en Antwerpen de duurste stad. Dat blijkt uit de Huurbarometer van CIB waarover De Tijd bericht. CIB (Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen) maakte een analyse van 37.755 nieuwe huurcontracten die in 2019 werden afgesloten.

De gemiddelde huurprijs in Vlaanderen lag in 2019 3,7 procent hoger dan in 2018, dat is een toename van 27 euro. De prijzen zijn toegenomen voor elk woningtype (appartement, rijhuis, halfopen bebouwing, vrijstaande woning, villa, appartement, studio en kamer), maar het is vooral interessant om naar de appartementen te kijken, want die zijn goed voor zeker twee op de drie verhuurde panden.

De cijfers voor appartementen zeggen dus het meest over prijsstijgingen bij nieuwe contracten. Wat blijkt? De prijs voor een appartement in Vlaanderen is vorig jaar met gemiddeld 3,2 procent of 22 euro toegenomen. De duurste Vlaamse provincie is Vlaams-Brabant. Dat is vaste prik. Je betaalt er gemiddeld meer dan 800 euro huur per maand.

Het is wel zo dat de prijzen sneller stijgen voor kamers (+9,1 procent), vrijstaande woningen (+7,4 procent) en villa’s (+4,7 procent).

Huurprijs voor Brussels appartement gemiddeld 1.106 euro, Antwerpen duurste Vlaamse stad

De duurste Vlaamse stad is Antwerpen, al betaalde je daar in 2019 (916 euro) wel iets minder dan in 2018 (938 euro). Na Antwerpen volgen Leuven (811 euro), Mechelen (778 euro) en Gent (754 euro)   

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest – de facto één verstedelijkt gebied – is de invloed van appartementen nog veel groter. Ze zijn goed voor 83,5 procent van alle verhuurde panden. En die appartementen zijn gemiddeld ook een stuk duurder dan in Vlaanderen.

Wie vorig jaar een appartement zocht in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, moest gemiddeld 1.106 euro per maand ophoesten, net geen 400 euro meer dan in Vlaanderen. De duurste Brusselse gemeenten zijn Ukkel, Sint-Pieters-Woluwe en Oudergem. Je betaalde er in 2019 gemiddeld 1.200 euro huur voor een appartement.

Meest gelezen