Videospeler inladen...

Democraten geven "meer dan helft" van resultaten voorverkiezing Iowa vanaf 23 uur vrij na dag vol chaos

In de VS geven de Democraten "meer dan de helft" van de resultaten van de voorverkiezing voor de presidentsverkiezing in de staat Iowa vanaf 23 uur onze tijd vrij. Normaal had dat al veel eerder moeten gebeuren, maar een technisch probleem gooide roet in het eten.

Wie heeft de voorverkiezing bij de Democraten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in de staat Iowa gewonnen? Normaal had het antwoord op die vraag al lang bekend moeten zijn, maar door een technisch probleem blijft het nog altijd koffiedik kijken.

Vanavond laat de partij weten dat het "meer dan de helft" van de resultaten vanaf 17 uur oostelijke tijd zal vrijgeven. Dat is 23 uur bij ons.

"Er werd een nieuwe app gebruikt", zei correspondent Björn Soenens in Iowa eerder al over de oorzaak van de vertraging, "maar die app werkt niet naar behoren". Daarom moeten alle resultaten manueel worden herteld. De Democratische Partij benadrukt dat de problemen niets te maken hebben met een hack. 

Dat neemt niet weg dat het chaotische verloop van de eerste voorverkiezing bijzonder pijnlijk is voor de Democraten. Zij hebben nog geen kandidaat die duidelijk naar voren komt als dé uitdager voor de Republikein Donald Trump, de huidige president. Ze hoopten dan ook dat de voorverkiezing in Iowa meer klaarheid zou scheppen, maar voorlopig is dat dus niet het geval, integendeel.

Toch al speeches

Vier van de kandidaten worden gezien als de grootste kanshebbers in Iowa: oud-vicepresident Joe Biden, de senatoren Bernie Sanders en Elizabeth Warren, en de relatief onbekende Pete Buttigieg. Hoe zij het eraf hebben gebracht, blijft dus afwachten.

Sommige kandidaten liepen weliswaar al vooruit op de uitslag en gaven toch al een speech, zonder de resultaten dus af te wachten. "Het was opvallend dat Pete Buttigieg een soort overwinningsspeech gaf", zegt Björn Soenens. "Hij zei: "Iowa, you have shocked the nation." (Iowa, je hebt een schokgolf door de natie gestuurd).

Ook Bernie Sanders liet uitschijnen dat hij het goed zou hebben gedaan. Naar eigen zeggen en volgens zijn eigen tellingen zou hij in 40 van de districten aan de leiding staan.

De voormalige vicepresident Joe Biden zou het dan weer slecht hebben gedaan, zo leek uit zijn uitlatingen te zijn af te leiden. "Hij zei: Dit is nog een lange race en het is nog niet voorbij."

Zowel de mensen als de technologie hebben gefaald

Adviseur van kandidaat Elizabeth Warren

De voorbarige uitspraken konden meteen ook op kritiek rekenen. "Elke campagne die zegt dat ze gewonnen heeft of die onvolledige resultaten uitgeeft, draagt bij aan de chaos en foute informatie", zei Joe Rospars, strateeg en adviseur van kandidaat Elizabeth Warren. Volgens Rospars hebben "zowel mensen als de technologie" gefaald bij de chaos van de tellingen.

De eerste voorverkiezing, altijd in de kleine staat Iowa, geldt als een goede graadmeter voor welke kandidaten kans maken om het ver te schoppen in de race.

Intussen zijn alle kandidaten al vertrokken naar de oostkust, naar New Hampshire, voor de volgende voorverkiezing volgende week dinsdag.

Beluister het gesprek met Björn Soenens in "De ochtend" (en lees dan door onder het audiofragment):

Trump niet ter discussie bij Republikeinen

Bij de Republikeinen heeft president Donald Trump zoals verwacht probleemloos de voorverkiezing gewonnen. Hij haalde ruim 95 procent van de stemmen.

Trump liet uiteraard niet na om kritiek te uiten op de chaotische toestand bij de Democraten in Iowa. "De caucus van de Democraten is een ongeziene ramp. Niets werkt, net zoals ze het land runden."  

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Trump vraagt zich op Twitter ook af wanneer de Democraten Rusland zullen beschuldigen voor de problemen, in plaats van ze te wijten aan hun eigen incompetentie. De Republikeinse Partij heeft haar caucus wél goed afgehandeld, zegt hij ook nog.

Meest gelezen