Videospeler inladen...

Kunstwerk in Koninklijke Bibliotheek werd door nazi's gestolen tijdens WO II

De Koninklijke Bibliotheek van België heeft een aquarel-kunstwerk in haar bezit, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door nazi's werd gestolen van een Joodse familie. Dat schrijft De Standaard en bevestigt de bibliotheek ook aan onze redactie. Het werk werd "in goed vertrouwen" gekocht, de bibliotheek wist naar eigen zeggen niet dat het om een geroofd kunstwerk ging.

Het werk in kwestie is een aquarel uit 1876 van de Belgische kunstenaar Félicien Rops, met de titel "La buveuse d’absinthe". In de jaren zestig kocht de Koninklijke Bibliotheek het werk van een Franse kunsthandelaar. Die had het op zijn beurt tijdens de Tweede Wereldoorlog gekocht op een veiling. (Onderaan dit artikel ziet u een afbeelding van het werk, red.)

De veiling in kwestie werd indertijd gepresenteerd als de verkoop "van een kunstliefhebber in Parijs". Die kunstliefhebber was Armand Dorville, een Joodse man die in 1941 overleed. De opbrengst ervan ging niet naar de rechtmatige erfgenamen.

"In goed vertrouwen gekocht"

De bibliotheek had geen flauw idee dat het om een gestolen kunstwerk ging, tot de directie op de hoogte werd gebracht door de journalist van De Standaard die het onderzoek gevoerd heeft. "Dat was natuurlijk even schrikken", vertelt Sara Lammens van de Koninklijke Bibliotheek.

"Wij hebben meer dan acht miljoen stukken in onze collectie, die op verschillende plaatsen gekocht zijn", aldus Lammens. "Het is helaas niet de eerste keer dat blijkt dat een kunstwerk ooit ergens werd gestolen. En waarschijnlijk zal het ook niet de laatste keer zijn."

Bekijk hieronder de reportage van "Terzake" en lees daarna verder:

Videospeler inladen...

Wat nu?

De vraag is nu natuurlijk wat er met het werk moet gebeuren. "Wij gaan nu een grondig onderzoek voeren", zegt Lammens. "Heeft de oorspronkelijke eigenaar nog erfgenamen? En ook: zijn die erfgenamen ooit vergoed voor hun gestolen kunstcollectie? Er zijn in het verleden soms schade­vergoedingen uitbetaald, we weten niet of de familie in kwestie ooit zo'n schadevergoeding heeft gekregen."

Als er nog erfgenamen zijn van de oorspronkelijke eigenaar die nog niet vergoed zijn geweest voor de roof, dan moet de bibliotheek in principe het werk aan hen teruggeven of hen compenseren. "Dat is internationaal zo afgesproken in het zogeheten Verdrag van Washington", aldus Lammens.

Meest gelezen