Videospeler inladen...

Vzw Mobile School uit Leuven krijgt 490.000 euro steun van Google

De Leuvense vzw Mobile School krijgt 490.000 euro van het internetbedrijf Google. De vzw verzorgt lesmateriaal voor kinderen op straat en is sinds kort bezig met het ontwikkelen van een nieuwe app, Streetsmart. Met het geld kan de organisatie die app verder uitbouwen. Ook de organisatie ERGO Network krijgt steun van Google.

Mobile School maakt onderwijs voor straatkinderen over de hele wereld mogelijk, en dat vanuit een hoofdzetel in Leuven. De organisatie wil nu inzetten op een betere opvolging van kinderen en jongeren op straat en ontwikkelt daarvoor een app: Streetsmart. Het is een app die gebruikt kan worden door straathoek- en jeugdwerkers. Zo hebben ze snel informatie van de jongere bij de hand en kunnen ze dingen aanpassen en toevoegen aan het profiel van de jongere. 

Het gaat over meer dan cijfers. We willen ook kunnen zien hoe het leven van de jongeren kan veranderen met de hulp van een jeugdwerker

Lies De Vocht, Mobile School

"Het is voor ons belangrijk om de impact van de jeugdwerker op de jongere te kunnen zien", zegt Lies De Vocht van Mobile School. "Het gaat over meer dan cijfers. Het gaat niet alleen over de naam, of hoe vaak een jongere terugkomt, of de leeftijd. Het is voor ons belangrijk om een evolutie te zien in de persoonlijke ontwikkeling van de jongere. We hebben via onderzoek een aantal indicatoren gevonden die die evolutie in kaart kunnen brengen." 

Foto: Mobile School

Hoe werkt het?

De jeugdwerker kan in de app profielen van de jongeren toevoegen.  Als hij een afspraak heeft met jongeren, voor een activiteit bijvoorbeeld, kan hij alle jongeren die komen,  in één sessie toevoegen. De app wordt nu in Leuven al getest door verschillende organisaties. Mobile School gaat nu met de feedback van die organisaties en de schenking van Google de app verbeteren. Tegen de zomer zou de app gebruiksklaar zijn. 

En wat met privacy?

De gegevens van de jongeren worden opgeslagen, maar ze zijn wel streng beveiligd. Alleen teamleden van de jeugdwerker kunnen, als hun functie dat toelaat, informatie zien van de jongere. De Vocht zegt ook dat er tussen jeugdwerker en jongere altijd wordt afgesproken wat mag worden opgeslagen en wat niet. "Sinds we bezig zijn met het ontwikkelen van de app, denken we serieus na over de privacy van de jongere. Andere jeugdwerkers die niet in hetzelfde team zitten, zien de gegevens niet. Je kan natuurlijk ook altijd kiezen om een jongere niet toe te voegen, of bepaalde informatie weg te laten of onder een andere naam toe te voegen."

ERGO Network

Ook de organisatie ERGO Network krijgt steun van Google, 625.000 euro. Dat geld moet dienen om de haatretoriek over de Roma-bevolking in verschillende landen aan te pakken. Daarvoor zullen 40 jongeren uit de Roma-gemeenschap worden opgeleid om aan sensibilisering te doen. Ook wordt ingezet op een betere monitoring van het probleem. De projecten lopen niet in België, maar de organisatie is wel in Brussel actief om te lobbyen bij de Europese instellingen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen