Nu ook telefoonfraude vanuit Spanje: "Verrassend, want in het verleden opereerden fraudeurs uit verre buitenlanden"

Voor het eerst is er sprake van telefoonfraude vanuit Europa. Dat heeft "De Inspecteur" op Radio 2 ontdekt na klachten van heel wat luisteraars. Heb je een gemiste oproep van een nummer dat begint met de landcode +34? Bel niet zomaar terug.

Het systeem van de telefoonfraude is al jaren hetzelfde. Je krijgt een ultrakorte oproep van een buitenlands nummer. Wanneer je terugbelt, blijkt het een duur betaalnummer te zijn dat je ettelijke euro’s aanrekent via je factuur. Het is een succesformule voor telefoonfraudeurs. Ze werken vaak met computersystemen die willekeurig hele reeksen nummers opbellen. En iedereen die terugbelt, betaalt.

Al jaren nemen ze ons land geregeld in het vizier. "Wat opvalt, is dat de oproepen de laatste tijd ook vanuit Spanje komen", zegt Luc Tuerlinckx, ombudsman voor de telecomsector. "Dat is verrassend, want in het verleden opereerden de fraudeurs steevast vanuit verre buitenlanden. Het is de eerste keer dat het fenomeen binnen de EU voorkomt."

Gelukkig vallen de bedragen nog relatief mee: meestal een paar euro’s per oproep. "Dan zijn de telefoontjes uit Afrika een pak duurder. Sinds begin 2020 kwamen er al diverse meldingen binnen van Belgen die 150 tot zelfs 300 euro armer werden na een oproep van een Malinees nummer”, vervolgt Tuerlinckx.

Dweilen met de kraan open

De operatoren erkennen het probleem, maar kunnen de vorm van fraude helaas niet voorkomen. "Wat we ook proberen, de fraudeurs blijven ons steeds een stapje voor", zegt Isabelle Geeraerts van Telenet. "We werken hard aan systemen die zulke nummers blokkeren op het netwerk. Daarvoor moet wel eerst onderzocht worden of de oproep echt frauduleus was."

Alle inkomende frauduleuze oproepen blokkeren kan helaas niet. Het doel van de telecomsector is namelijk net om iedereen bereikbaar te maken voor iedereen. Maar op zich is opgebeld worden ook niet echt een probleem, aangezien dat nooit geld kost.

Het kan natuurlijk wel vervelend zijn als je telefoon voortdurend rinkelt. Je kan de nummers die jou lastigvallen wel blokkeren, maar de fraudeurs weten dat ook. Daarom bellen ze voortdurend vanop een ander nummer.

Bovendien gebruiken ze ook steeds vaker een VOIP-systeem. Ze bellen dan niet via een gewone telefoonlijn, maar via het internet. Dat maakt het voor de providers nog moeilijker om de oproepen te  blokkeren.

Dit kan je zelf doen

  • De belangrijkste tip: bel niet zomaar een nummer terug dat je niet kent. Zeker wanneer het een buitenlandse landcode heeft.
  • Bel je nooit naar het buitenland? Blokkeer dan de mogelijkheid om te bellen naar buitenlandse nummers op je gsm.
  • Dat kan bij sommige providers ook op de vaste lijn.
  • Heb je een vast telefoontoestel dat de functie nummerblokkering ondersteunt, dan kun je op je vaste lijn specifieke nummers blokkeren. Maar dat is dus geen garantie dat alle oproepen zullen stoppen.

Als het al te laat is

Loop je in de val? Dan gaat je operator ervan uit dat je zelf niet voorzichtig genoeg geweest bent. Je hebt immers zelf actie ondernomen om het nummer terug te bellen.

Toch zullen sommige operatoren tussenbeide komen in de kosten, bij wijze van geste of omdat het bijvoorbeeld de eerste keer is. Ga er echter niet van uit dat je operator elke keer de (hoge) kosten voor zijn rekening zal nemen!

De ervaring leert trouwens ook dat een operator pas tot de geste zal overgaan nadat je de hulp ingeroepen hebt van de Ombudsdienst voor Telecommunicatie.

Voorkomen blijft hoe dan ook beter dan genezen. Bel dus niet zomaar een onbekend telefoonnummer terug.

Meest gelezen