Omwonenden Handelsbeurs Antwerpen "ten einde raad" door lawaaioverlast en lossen en laden van vrachtwagens

Verschillende omwonenden van de Handelsbeurs in Antwerpen zijn naar de provincie gestapt om beroep aan te tekenen tegen de omgevingsvergunning van de Handelsbeurs. Zij klagen over geluidsoverlast. Andere omwonenden willen ook overleg met de uitbaters en de stad om betere afspraken te maken rond het laden en lossen door leveranciers, want zij ondervinden van 's ochtends tot 's avonds hinder door vrachtwagens.

De Handelsbeurs in Antwerpen werd vorig jaar in oktober, na jaren leegstand en een langdurige restauratie, weer in gebruik genomen. Het complex met feestzaal en later dit jaar ook een restaurant en een hotel ligt midden in een woonblok. Na vier maanden zijn de bewoners van vier straten die erop doodlopen, één langs elke zijde, de lawaaioverlast beu. "Als er evenementen zijn gaat de muziek door tot diep in de nacht", zegt Sophie Nagels die in de Israëlietenstraat woont. "Het is zelfs zo erg dat in de keuken ons bestek ligt te rammelen door de trillingen. We hebben dan ook al geregeld de politie gebeld."

Nieuw akoestisch onderzoek

De politie bevestigt dat er vaststellingen zijn gebeurd en dat er inbreuken zijn vastgesteld. De milieudienst van de stad heeft een nieuw akoestisch onderzoek bevolen omdat hetgene dat eerder al gedaan werd in het kader van de omgevingsvergunning, niet goed is gebeurd. Enkele bewoners zijn bij de provincie ook in beroep gegaan tegen de omgevingsvergunning. Maar voorlopig kunnen evenementen wel blijven plaatsvinden.

Het bestek ligt soms te rammelen in de keuken door de trillingen van de muziek.

Vrachtwagens

De bewoners van de Israëlietenstraat klagen daarnaast ook over het voortdurend af- en aanrijden van vrachtwagens. "Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat komen leveranciers laden en lossen. Ook dat veroorzaakt heel veel lawaai en zorgt ervoor dat we soms niet kunnen slapen, want onze slaapkamers liggen aan de straatkant. Overdag gebeurt het ook dat de straat zo lang geblokkeerd is dat mensen niet in of uit hun garage geraken."

Gerechtelijke stappen

Deze bewoners gaan daarom nu ook hulp vragen aan de stad: "We hopen dat ze maatregelen kunnen nemen om de hinder door vrachtwagens te beperken. We willen het intern oplossen met de uitbaters en hebben ook al met hen overlegd maar we hebben niet het gevoel dat ze onze problemen ernstig nemen." Eind februari is er een nieuw overleg gepland. "Als het niets oplevert dan overwegen we ook gerechtelijke stappen."

Danny Achten, de gedelegeerd bestuurder van de NV Handelsbeurs, zegt in Gazet van Antwerpen en bevestigde onze redactie dat hij alle nodige vergunningen heeft en zich houdt aan de levertijden en geluidsnormen.

Meest gelezen