Videospeler inladen...

Gezin uit Antwerpen is duizenden euro's aan oplichters kwijt via app Vinted

Het blijft opletten voor oplichting via zoekertjessites. Een gezin uit Antwerpen is duizenden euro's kwijt door oplichters die een van de dochters gecontacteerd hadden via "Vinted", een populaire app om kleren te kopen en te verkopen.

Vinted is een populaire app op de smartphone om kleren te kopen en te verkopen. In ons land alleen al heeft de applicatie ruim 700.000 gebruikers. Maar niet iedereen op de app heeft goede bedoelingen. De dochter van Dirk Van Houdt uit Antwerpen wordt via de app gecontacteerd voor een jas die ze wil verkopen.

De oplichter doet zich voor als potentiële koper en biedt zelfs meteen de vraagprijs. Hij wint daarmee het vertrouwen van de dochter van Dirk en stelt voor om verder te praten via WhatsApp. De oplichter stuurt haar zo een betaallink, zogezegd om te controleren of het meisje wel betrouwbaar is. Een klassieke truc.

Via de betaallink komt ze terecht op iets wat lijkt op de betaalomgeving van bank ING. Maar dat is het niet. Het is een speciaal platform opgezet door de oplichters om haar gegevens te stelen. "Via die betaling is de hacker terechtgekomen in de app van mijn vrouw waar alle rekeningen staan", zegt Van Houdt.

Duizenden euro's lichter

Het gezin raakt duizenden euro's kwijt. "Mijn dochter is er echt van aangedaan", zegt de vader. "Haar zuurverdiende centjes zijn weg. Haar spaarrekening is volledig leeggemaakt."

"Vinted" treft hier voor alle duidelijkheid geen schuld. Het verdachte betaalverzoek is gebeurd via WhatsApp. Het is een vorm van oplichting die steeds vaker voorkomt. Ook op andere zoekertjessites. 2dehands.be bijvoorbeeld kondigde onlangs zelfs bijkomende veiligheidsmaatregelen aan.

"Als ouder ken je de gevaren in het verkeer, maar over cyberveiligheid is zo weinig bekend. Te weinig om je kinderen goed te wapenen", zegt Van Houdt.

Vinted heeft een e-mail gestuurd naar zijn gebruikers met veiligheidtips. De belangrijkste tip is om nooit je telefoonnummer of e-mailadres te delen met andere gebruikers van Vinted. Als een potentiële koper je vraagt om via een andere link je betalingsgegevens in te vullen, ga daar dan niet op in. Regel je betalingen altijd via de app zelf. 

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen