Videospeler inladen...

Nagelbijten in Hollywood: wint België een Oscar en blaast oorlogsdrama "1917" de concurrentie weg?

Vannacht worden in Hollywood de Oscars uitgereikt, de belangrijkste Amerikaanse filmprijzen. Ook België maakt kans op een beeldje. In de categorie beste kortfilm is “Une soeur” genomineerd, een korte psychologische thriller met Veerle Baetens in de hoofdrol. Daarnaast is het ook uitkijken welke film met de meeste Oscars zal gaan lopen. Blaast het oorlogsdrama “1917” ook hier de concurrentie weg? 

De Oscaruitreiking heeft vannacht een Belgisch tintje. Regisseur Delphine Girard kan de prijs voor beste kortfilm in de wacht slepen met “Une soeur”, haar derde kortfilm. De film deed het goed op verschillende internationale festivals, maar toch kwam de nominatie als een verrassing. “Toen mijn producer me belde dat we bij de vijf genomineerden waren, kon ik het niet geloven”, zegt Girard. “We wisten dat we op de lijst stonden van de 10 kanshebbers, maar hebben bewust geen campagne gevoerd. We wilden de film zijn eigen weg laten gaan.” 

“Une soeur” gaat over een vrouw die zich bedreigd voelt en naar de noodcentrale belt. Actrice Veerle Baetens speelt de operator die de noodoproep beantwoordt. Algauw stelt ze vast dat de vrouw die ze aan de lijn heeft niet vrijuit kan spreken. 

Bekijk hier het gesprek met Delphine Girard en Veerle Baetens in “De afspraak” naar aanleiding van de Oscarnominatie (20/01/2020):

Videospeler inladen...

Het is een spannende kortfilm, die volgens onze filmkenner Ward Verrijcken zeker kans maakt om te winnen. “Volgens wat ik hoor staat hij in de top 3. De film is niet alleen interessant en goed gemaakt, er spelen nog twee dingen mee die de kansen van Girard kunnen verhogen”, zegt hij. 

“Ten eerste is er het MeToo-thema van de film. Dat speelt nog altijd geweldig in de Amerikaanse media, zeker nu het proces tegen de gevallen Hollywoodproducer Harvey Weinstein volop aan de gang is. Ten tweede leeft de discussie heel erg dat er opnieuw geen vrouwen genomineerd zijn voor de Oscar voor beste regisseur. Misschien willen de Academyleden dit goedmaken door in deze categorie wel een vrouwelijke regisseur te belonen."

Wie de kortfilm "Une soeur" wil bekijken, kan dit op VRT NU. Klik hier.

Onze filmman Ward Verrijcken is in Hollywood. In "Het Journaal" blikte hij vooruit naar de prijzenshow:

Videospeler inladen...

Girard kan tweede Oscar winnen voor België

Zowel Delphine Girard als Veerle Baetens zijn in Hollywood om de Oscaruitreiking bij te wonen. Voor Baetens is dat al de tweede keer. In 2014 was ze er ook bij, toen “The broken circle breakdown” genomineerd was voor beste buitenlandse film. In die film van Felix Van Groeningen speelde Veerle Baetens samen met Johan Heldenberg een koppel dat hun kind verliest. 

“The broken circle breakdown” greep toen naast de prijs. Die ging naar het Italiaanse drama “La grande bellezza”. Volgens Veerle Baetens blijven de Oscars toch een beetje een loterij. “Het is moeilijk om films te vergelijken. Er zat toen ook een hele lobby achter “La grande bellezza”. De film kreeg steun van Martin Scorsese en Giorgio Armani.” 

Felix Van Groeningen en Veerle Baetens op de Oscarceremonie in 2014.

In de categorie kortfilm speelt het lobbywerk minder sterk, maar Girard was de afgelopen week wel in Hollywood om promotie te voeren voor haar film en allerlei netwerkevenementen bij te wonen. Ze is vorige maand 30 jaar geworden en staat aan het begin van haar carrière als regisseur.

De Oscar blijft de meest tot de verbeeldingsprekende filmprijs ter wereld. 

Ward Verrijcken, filmexpert VRT NWS

“Zo'n nominatie betekent enorm veel voor een beginnende regisseur”, zegt Ward Verrijcken. “Stel dat ze de Oscar wint, dan zal de hele filmindustrie haar op dat podium zien staan. De Oscar blijft de meest tot de verbeeldingsprekende filmprijs ter wereld. Voor een jonge filmmaker is dat even belangrijk als de Gouden Palm winnen op het filmfestival van Cannes." 

Als Delphine Girard vannacht de Oscar voor beste kortfilm wint, wordt ze de tweede Belgische regisseur die het felbegeerde beeldje mee naar huis mag nemen. In 1987 won Nicole Van Goethem de eerste Oscar voor België met haar korte animatiefilm “Een Griekse tragedie”. 

Bekijk hier een fragment uit het VRT-archief waarin Nicole Van Goethem vertelt over haar werk. Ze overleed op 3 maart 2000.

Videospeler inladen...

Oorlogsdrama "1917" torenhoog favoriet

Ondertussen heeft het oorlogsdrama “1917” van Sam Mendes zich opgeworpen als grote Oscarfavoriet. De film zal waarschijnlijk de Oscars voor beste film en beste regie in de wacht slepen. De prijzenkast van de film is in aanloop naar de Oscars al goed gevuld en dat is heel erg verdiend, vindt Ward Verrijcken.

“De film is technologisch een huzarenstukje, die in één lange beweging opgenomen lijkt te zijn. Sam Mendes verdient de Oscar voor beste regie, maar de film werkt ook echt op emotioneel niveau. Het gaat over onze oorlogsgeschiedenis die jonge mensen vaak dreigen te vergeten. “1917” is het meesterwerk van deze Oscarrace.”

Bekijk hier een blik achter de schermen van "1917", de grote Oscarkanshebber:

Videospeler inladen...

"1917" heeft 10 nominaties op zak, net als "Once upon a time... in Hollywood" van Quentin Tarantino en "The Irishman" van Martin Scorsese. "Joker" van Todd Philips doet nog beter met 11 nominaties. 

"Joker" lijkt vooral kans te maken op de Oscars voor beste acteur en beste filmmuziek. Joaquin Phoenix heeft al een Golden Globe en een Bafta op de schouw staan voor zijn rol van psychopathische schurk in "Joker" en zal hier wellicht ook een Oscar mogen aan toevoegen. Ook de winnaar in de categorie beste actrice lijkt al een uitgemaakte zaak. Hier is René Zellweger favoriet. Zij won ook al alle belangrijke prijzen in aanloop naar de Oscars voor haar rol van Judy Garland in de film "Judy"

Joaquin Phoenix en René Zellweger met hun Bafta.

Brad Pitt en Laura Dern zijn de te verwachten winnaars voor de acteursprijzen in de bijrollen. Pitt scoorde met zijn rol als stuntman in "Once upon a time... in Hollywood" en Dern met haar rol als stoere echtscheidingsadvocate in "Marriage story"

In de categorie beste internationale film stevent “Parasite” van Bong Joon-Ho op de overwinning af. De film heeft maar liefst 6 nominaties op zak, waaronder ook die voor beste film en beste regie.

De grote verliezer van de avond lijkt Netflix te worden. De streamingdienst heeft in totaal 24 Oscarnominaties op zak en doet daarmee beter dan om het even welke filmstudio, zoals Disney, Sony, Warner Bros. en Universal. Maar het ziet er niet naar uit dat “The Irishman” (10 nominaties) of "Marriage story" (6 nominaties) van Netflix zich tot grote Oscarwinnaars gaan kronen. Zo kon "The Irishman" van Martin Scorsese geen enkele Golden Globe of Bafta verzilveren. Af te wachten of een van zijn tien nominaties toch nog een Oscar oplevert. 

Gebrek aan diversiteit

Hoewel de winnaars dit jaar voor de hand liggen, hoeft het daarom geen saaie show te worden. De speeches kunnen zeker nog stof tot gesprek opleveren.

Zo gaf Joaquin Phoenix een snoeiharde speech op de uitreiking van de Bafta’s, de Britse filmprijzen. Hij haalde uit naar het racisme in de filmindustrie en noemde zichzelf een deel van het probleem. “Ik heb niet alles gedaan wat binnen mijn mogelijkheden ligt om te verzekeren dat de filmsets waarop ik werk inclusief zijn.”

Ook de Oscars liggen dit jaar weer onder vuur omdat er weinig diversiteit is. Zo zijn de vier acteurscategorieën, goed voor 20 nominaties, vooral blank gekleurd. Er is maar één niet-blanke actrice genomineerd en dat is Cynthia Erivo voor haar rol in “Harriet”. Benieuwd of hier ook over gesproken zal worden tijdens de show. 

Bekijk in onderstaande grafiek alle Oscarnominaties:

Ontdek hieronder de genomineerden en winnaars.


acteur

actrice

acteur in een bijrol

actrice in een bijrol

animatiefilm

bewerkt scenario

cinematografie

documentaire

documentaire (kort)

film

geanimeerde kortfilm

kortfilm

kostuumdesign

lied

make-up en haar

montage

muziek

internationale film

origineel scenario

productieontwerp

regie

sound editing

sound mixing

visual effects


Meest gelezen