AP2002

Langst regerende president van Kenia Daniel arap Moi overleden

Daniel arap Moi, van 1978 tot 2002 president van Kenia, is overleden. Hij was 95 jaar. Daniel arap Moi was de langst regerende president van Kenia, maar leidde het Oost-Afrikaanse land met harde hand. 

Huidig president Uhuru Kenyatta maakte de dood van Daniel arap Moi bekend via de staatstelevisie. "Het is met grote droefheid dat ik het overlijden aankondig van een groot Afrikaans staatsman", zo zei Kenyatta, zelf de zoon van Jomo Kenyatta, de eerste president van Kenia, die gezien wordt als de "Vader des Vaderlands". Daniel arap Moi was diens vicepresident en opvolger. Hij trad aan in 1978, na de dood van Kenyatta.

Daniel arap Moi, van opleiding onderwijzer, beloofde aanvankelijk hervormingen en een strenge aanpak van corruptie, maar zou zich al snel ontpoppen tot een geslepen en zeer autoritair staatshoofd dat Kenia met harde hand regeerde.

Dat deed hij vooral na 1982, toen een groep soldaten een poging tot staatsgreep ondernam. Na die mislukte coup verhardde de president zijn greep en bestuurde hij Kenia als een alleenheerser. Repressie, willekeurige opsluiting en corruptie werden schering en inslag. 

In 1991 kreeg Kenia onder internationale druk een meerpartijenstelsel, maar Moi won in de jaren 90 wel telkens de presidentsverkiezingen. Zo bleef hij 24 jaar lang aan de macht, wat van hem de langst regerende president van Kenia maakte. In 2002 mocht hij van de grondwet niet langer meedoen, en won de oppositie de presidentsverkiezingen. Kenia was op dat moment economisch ontwricht door corruptie.

Daniel arap Moi is op 95-jarige leeftijd overleden. Kenia heeft de nationale rouw afgekondigd tot de dag van de begrafenis.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen