Videospeler inladen...

Ouders van ontwerper Edouard Vermeulen van Natan schenken unieke kantcollectie aan Yper Museum

Niet alleen Brugge, maar ook Ieper heeft een rijk kantverleden. En de ouders van Edouard Vermeulen, bekend van modehuis Natan, hadden een mooie collectie kant of "spellewerk" liggen, zoals het in Ieper wordt genoemd. Ze hebben het geschonken aan het Yper Museum, het nieuwe stadsmuseum. 

Klein maar fijn, zo kan je de mini-expo "Aan de fijne kant" in het Yper Museum noemen. In een vitrinekast liggen de familiestukken van het gezin Vermeulen-Thevelin te kijk.

Charles Vermeulen en Eliane Thevelin, ouders van Edouard Vermeulen.
Edouard Vermeulen, beroemd ontwerper bij modehuis Natan, hier bij koning Filip. (foto Belga)

De ouders van ontwerper Edouard Vermeulen, bekend van Natan, hebben de delicate spulletjes jarenlang zorgvuldig bewaard, het gaat om stukken uit de negentiende en twintigste eeuw. Zeker in die oudste periode stond Ieperse kant even hoog aangeschreven als Brugse.

Kanten slabbetje
© Musea Ieper

Wat valt er te zien?

Alle stukken zijn in Ieper gemaakt en ze waren al die tijd in het bezit van de familie Vermeulen-Thevelin. De passie voor mooi textiel is dus duidelijk een familietrekje. De schenking omvat twee delicate slabbetjes, een zakdoek en twee tafelkleden waarvan één versierd met taferelen uit de fabels van Jean de La Fontaine. Pronkstukken zijn een aandoenlijk doopmutsje, een doopsluier en twee mooie doopkleedjes, waarvan één met bijpassend doopmanteltje.

Doopmutsje
© Musea Ieper
Doopkleedje
© Musea Ieper

Ook kant op Ieperse schilderijen

Het Ypermuseum maakt met de stukken kant een kleine expo, en legt meteen ook de link met kant in de rest van de collectie. Want in schilderijen die in het museum te zien zijn, kunt u zien hoe chique dames geportretteerd werden met kleren waarin kant is verwerkt.

© Musea Ieper

Meer info over het kantverhaal in het Yper Museum, leest u hier. Hieronder kunt u de kant in detail bekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen