Parket Limburg pakt partnergeweld sneller aan: "In eerste week na het geweld zijn daders nog aanspreekbaar"

Vanaf begin 2020 wordt partnergeweld door het parket van Limburg behandeld via een lik-op-stukbeleid, het zogenoemde project M. Verdachten worden dan in de eerste week na het geweld aangesproken door een magistraat. Het parket is tevreden over de eerste resultaten van die aanpak.

"Daders zijn wel onder de indruk van de tussenkomst van een magistraat", vertelt Pieter Strauven van het parket. "Voorlopig hebben we de indruk dat die aanpak werkt. En dat het geweld dan stopt zodat  er geen rechter aan te pas moet komen." 

Lik-op-stukbeleid

Het lik-op-stukbeleid van het parket in Limburg wordt al langer toegepast bij kleinere misdrijven zoals diefstallen, drugsgebruik en vandalisme. In 2019 werden al meer dan 2200 dossiers afgehandeld via deze procedure. Maar ook partnergeweld is een groot maatschappelijk probleem. In 2018 kreeg het Limburgse parket er bijna 5.000 pv's over binnen van de politie.  

Meest gelezen